Sparta'30 Mike Rutters blijft hier de Sleeuwijk-aanvoerder de baas. Over de gehele wedstrijd was Sleeuwijk de bovenliggende partij en won met 1-3 in Andel. Foto: PPM / Jan Noorlandt.
Sparta'30 Mike Rutters blijft hier de Sleeuwijk-aanvoerder de baas. Over de gehele wedstrijd was Sleeuwijk de bovenliggende partij en won met 1-3 in Andel. Foto: PPM / Jan Noorlandt. (Foto: Jan Noorlandt)

Regionale top stelt bij de start van het nieuwe seizoen teleur

  Sport

De voetballerij is compleet onvoorspelbaar. Neem Kozakken Boys als voorbeeld. Vorig seizoen op één doelpunt na amateurkampioen van Nederland en bakt er nu qua resultaat opeens helemaal niets van.

Door Wout Pluijmert

Het is zeker niet uniek. In 2017 degradeerde kampioen Spakenburg en wie had dat nou verwacht. FC Twente was in 2010 landskampioen in de eredivisie en is nu de nummer vier in de eerste divisie. Natuurlijk is overal een oorzaak voor te vinden. Kozakken Boys werkte met trainer Danny Buijs naar een plaats in de top van het amateurvoetbal. Via Kees Spaan kwam er steeds aanvoer van jonge en hongerige talenten.

Buijs zorgde voor een winnend team. Een handvol spelers is nationaal en internationaal uitgewaaierd naar het betaalde voetbal. Er kwamen nieuwe spelers die door de nieuwe trainer Jasper de Muijnck, echt geen kleine jongen in de voetbalwereld, in het team moeten worden ingepast. Vaak staat er wel een kern van zeven spelers uit het team van het vorige seizoen. Kozakken Boys is voetballend veelal nog steeds de bovenliggende partij.

De Muijnck reageerde in de maandagkrant op de vraag of hij de boel nog wel op de rit krijgt. "Het draait elke wedstrijd weer om die persoonlijke fouten achterin. De jongens moeten er zelf voor zorgen dat die niet meer gemaakt worden. Dan gaan wij weer wedstrijden winnen."

Kozakken Boys neem het zaterdag in Maassluis op tegen Excelsior. Hopelijk voor de Werkendammers dat daar het herstel wordt ingezet. Eén goede periode en Kozakken Boys hoort er weer bij. Met de tweede club uit de straks nieuwe gemeente Altena loopt het ook al niet lekker. Achilles Veen staat twaalfde en dat is de laatste negen jaar niet voorgekomen.

In Veen is men gewend top vijf te spelen. Ook daar weet trainer Giovanni Franken dat het veel beter moet en kan. "Vreemd genoeg zijn wij vrijwel elke week de bovenliggende partij maar missen twee belangrijke elementen in ons spel: het scoren van doelpunten en het meedogenloos verdedigen bij vooral dode spelmomenten." Zaterdag komen De Jodan Boys uit Gouda op bezoek. Mogelijk is Ayden Kuijpers weer terug en kan hij voor de balans zorgen.

Als laatste de vorig seizoen nog derde club in de regio, GRC 14. Jaarlijks het zorgenkind in de eerste klasse maar de ploeg redde het steeds op karakter. Dat laatste miste trainer Piet de Kruif zaterdag tegen LRC Leerdam, 0-2 verlies.

Meer berichten