Logo nieuwsbladaltena.nl


Soo Yin zelf kijkt tevreden terug op haar eerste langere race en nam voldaan de bloemen in ontvangst vanaf het derde treetje op het ereschavot.
Soo Yin zelf kijkt tevreden terug op haar eerste langere race en nam voldaan de bloemen in ontvangst vanaf het derde treetje op het ereschavot. (Foto: )

Aalburgse triatlete op podium

  Sport

De Aalburgse triatlete Soo Yin van Noorloos (14) is zondag derde geworden tijdens een testwedstrijd in Eindhoven. Ze wist zich te handhaven in een veld van 130 deelnemers. Lange tijd lag ze op kop maar ze moest uiteindelijk toch haar meerdere erkennen in twee senior dames.

De hightech campus Eindhoven was het toneel voor de eerste triatlon die op deze locatie werd gehouden. De Aalburgse Soo Yin van Noorloos, lid van het Maresia triathlonteam en trainend bij het RTC Brabant, mocht hier als 14-jarige atlete een testwedstrijd doen omdat ze volgend seizoen doorschuift van de jeugd naar de junioren. Zo krijgt ze al een keer het gevoel wat een langere afstand fysiek van je vraagt.

Dubbele afstand

De landelijke jeugdwedstrijden hebben namelijk een afstand van 375 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer lopen. Deze wedstrijden worden in competitievorm afgelegd en hebben een hoog niveau, Soo Yin handhaaft zich in deze nationale competitie in de landelijke top tien. De junioren leggen hiervan een de dubbele afstand af. Reden genoeg om aan het einde van het zomerseizoen een keer te snuffelen aan het wat langere werk voor Soo Yin.

Startend in een veld van 130 deelnemers moest er assertief gezwommen worden, de eerste boei om rechts af te gaan in het water kwam immers snel. Dit betekent dringen. Ze wist hier brutaal mee te gaan tussen de mannen en kwam als eerste vrouw als zesde tussen de mannen het water uit.

Helaas was het geen stayerwedstrijd en mocht ze niet in de wielen gaan rijden wat zeker voordeel opgeleverd zou hebben. Het was 20 kilometer individueel tijdrijden. Ze werd wel door enkele mannen ingehaald tijdens deze tijdrit en pakte af en toe weer wat plaatsjes terug in de technische bochten.

Die gaatjes weet ze altijd wel te vinden en durft daar dan ook goed in te rijden. De mannelijke tijdrijders konden dit wel waarderen en moedigde haar al fietsend aan als ze weer werd teruggepakt op het rechte stuk.

Aan het einde van het fietsonderdeel wist ze als eerste dame de wisselzone in te gaan om zo als koploopster aan het lopen te beginnen. Twee rondes van 2,5 kilometer moesten er afgelegd worden.

Hier begon ze in de tweede rond toch wel te merken dat de afstand langer was dan in haar reguliere wedstrijden. Het was dan ook moeilijk om de snelheid vast te houden. In deze tweede ronde moest ze haar meerdere erkennen in de twee goedlopende senior dames en de leidende positie afgeven.

Tevreden

Soo Yin zelf kijkt tevreden terug op haar eerste langere race en nam voldaan de bloemen in ontvangst vanaf het derde treetje op het ereschavot. Nu hopen op een goed herstel want vrijdag is namelijk het scholieren NK in Almere en later in het weekend staat de Maresia Jeugd in de landelijke finale voor een spectaculaire team realy.

Meer berichten
Shopbox