Logo nieuwsbladaltena.nl


"Ik heb een mooi en druk leven gehad"

  Human Interest

DUSSEN – De Dussense Adrianus van Dongen bereikte vrijdag de gezegende leeftijd van 101 jaar. Burgemeester Yves de Boer kwam hem daarvoor persoonlijk feliciteren. Ook de vorige burgemeesters Westra , Hellegers en oud- dijkgraaf Snoek lieten zich niet onbetuigd.

Zondag was het groot feest in een partytent in de tuin van zijn huis, waarbij zijn maar liefst tachtig kinderen, klein- en achterkleinkinderen aanwezig waren. Opmerkelijk vitaal kijkt hij terug op zijn levensloop: "Ik heb een mooi en druk leven gehad".

"Ik werd op een ongelukkige dag geboren, want twee dagen voor mijn geboorte overleed mijn zusje aan een hersenvliesontsteking", zo vertelt Van Dongen. "Daarom heeft mijn tante de eerste twee jaar van mijn leven voor mij gezorgd. Dat was in Blerick. Daarna kwam ik weer thuis bij mijn ouders aan de Nieuwe Steeg, en daar ben ik nooit meer weggegaan.

"Midden in de crisis van de jaren dertig ben ik als bouwkundige voor mezelf begonnen, ik was pas negentien jaar. De kunst had ik van mijn ooms afgekeken." Met de nodige zelfstudie bracht Van Dongen het uiteindelijk tot directeur van een bouwbedrijf dat in de verre omstreken bekend stond. "Wij hebben veel boerderijen die schade in de Tweede Wereldoorlog geleden hadden gerenoveerd en later hebben we een aantal grote nieuwe scholen in de regio gebouwd. En ook begin jaren vijftig, na de allesverslindende watersnood hebben we veel geld verdiend. Daarnaast werkte ik als veilingmeester bij een aantal notarissen. Dat was heel een interessante job."

Dat hij een sociaal bewogen mens is blijkt uit het feit dat hij naast zijn werk actief was als voorzitter van het Rode Kruis en van de E.H.B.O. Al vroeg werd duidelijk dat Van Dongen over muzikale talenten beschikte. Vanaf zijn twaalfde jaar speelde hij op een Corhoorn bij Fanfare Wilhelmina. Zijn hele leven lang bleef hij de vereniging trouw totdat hij er nog maar half jaar geleden mee stopte. Met name de optredens werden hem teveel.

Reageer als eerste
Meer berichten