Logo nieuwsbladaltena.nl


Eerbetoon aan Huib den Tuinder

  Cultuur

WERKENDAM - 'Geen statische oudheidskamer, maar een dynamisch streekmuseum mét een archief'. Dat was de wens van Huib den Tuinder, de grondlegger van het huidige Biesbosch Museumeiland. Vrijdagmiddag kreeg de bibliotheek in het museum zijn naam. Met daarin zijn in veertig jaar verzamelde archief van de zoetwaterdelta.

Huib den Tuinder (1931-2001) begon 16 januari 1958 zijn loopbaan op het arbeidsbureau in Almkerk. Hij was aangesteld om de reistijden en reiskostenvergoeding voor zo'n 300 Biesboschwerkers te controleren. Maar al snel kwam hij tot het besef dat de griendwerker en rietsnijder een uitstervend beroep was. Juist om de unieke historie van het gebied te bewaren begon hij zo al snel aan het verzamelen van Biesboschmaterialen en krantenknipsels over het gebied.

'Het steriele kantoor veranderde langzaam maar zeker in een overvolle ruimte, waar nauwelijks plaats was voor een bureau. zijn belangstelling voor de geschiedenis van de Biesbosch groeide. Het verzamelen werd een passie', zo is te lezen op de muur in de bibliotheek in het Biesbosch Museumeiland. "Ik moet nog wel eens denken aan het beeld dat ik heb van die kamer vol spullen in het Arbeidsbureau waar een smal paadje je naar het bureau van ons pa leidde", zo vertelde dochter Wilma van Rijn-den Tuinder. "Hij was altijd bezig met verzamelen, wij kenden hem niet anders".

Vrijdagmiddag vond in het museum de officiële ingebruikname van de Huib den Tuinder bibliotheek plaats door zijn vrouw Jo. In het bijzijn van haar kinderen, kleinkinderen, achterkleinkind en overige familie mocht zij als eerste de bibliotheek betreden. Bij het openen van de deur werd ze overweldigd door de grote foto van haar man in het vroegere arbeidsbureau en de tekst waarmee de grondlegger van het museum werd geëerd. Ontroerd bedankte ze museumdirecteur Peter van Beek.

De inrichting van de bibliotheek werd bekostigd door de Vereniging Vrienden van het Biesboschmuseum. Na het bekijken van de bibliotheek sprak dochter Wilma van Rijn-den Tuinder nog een dankwoord. "Twee jaar geleden alweer werd dit gebouw uitgebreid met 1.000m2 en is de museale presentatie geheel aangepast naar deze tijd, aansprekend voor het hedendaagse publiek. Als we in het museum 'nieuwe stijl' rondlopen herkennen we niet meer zoveel van de oude tentoonstelling van mijn vader en zien we maar een klein deel van de verzamelde collectie terug. Daarom is het voor ons als naaste familie fijn dat er nu toch een plaats is in het huidige museum die herinnert aan de grondlegger van het museum, ons pa. Veertig jaar heeft hij veel tijd aan het archief en bibliotheek besteed om de historie van de Biesbosch en het leven in de Biesbosch te behouden voor het nageslacht. Deze schat aan informatie is onmisbaar in dit museum. Als familie willen we het museum danken voor de wijze waarop jullie deze vernoeming van de bibliotheek gestalte hebben gegeven".

www.biesboschmuseum.nl

Reageer als eerste
Meer berichten