Foto: Audrey Tulkens

Column: Oplader

  Column

Mijn nieuwe smartphone reageert al bij de minste of geringste aai, dat moet heel subtiel alsof je het kleinkind, voordat hij gaat slapen, over zijn bolletje aait.

Door Jules Faber

Over slapen gesproken, voor veel personen is het kijken op hun mobiel het laatste dat ze doen voor het slapen en tevens het eerste wanneer ze hun ogen weer openen. Voor mijn nieuwe smartphone heb ik een kussentje op het nachtkastje liggen waarop ik hem draadloos op laden. Zouden wij mensen in de toekomst, als we ons hoofd te rusten leggen op ons kussen, na een dag hard werken, ook zo opgeladen worden? Dat zou ideaal zijn, dan is onze accu 's morgens altijd opgeladen.

Mijn mobiel weet precies wie ik ben, hoeveel stappen ik vandaag heb gezet, wanneer iemand jarig is, hoe laat ik moet eten, wanneer ik wie moet terugbellen en hoe laat ik morgenvroeg wakker moet worden. Dat is ook de reden dat het allang niet meer onbeleefd is om in een restaurant op je smartphone te kijken. Want laten we eerlijk zijn, pas na twee uur antwoorden vinden we inmiddels al heel 'ongepast'. Waarom kunnen we daar niet mee stoppen?

Omdat bij het gebruik van je mobiel dezelfde hersenengebieden oplichten als bij gokken, daarom is de lokroep van je telefoon zo sterk. Heb u dat ook als iemand anders je smartphone in handen heeft, je meteen zo'n onderbuik gevoel krijgt en gaat denken: 'niet te lang vast houden, nergens aankomen en zo snel mogelijk aan mij teruggeven'. Dat gevoel zou je kunnen vergelijken met het uitlenen van je nieuwe auto.

'O', mijn telefoon begint te piepen, ik moet hem opladen. We zijn inmiddels zo vertrouwd geraakt met dingen die je even kunt opladen, dat je bijna zou denken dat de wereld zo in elkaar zit en dat het even opladen ook bij ons zo werkt. Want blijkbaar haal je energie uit een bron buiten jezelf, maar waar is mijn oplader? Energie kun je kwijtraken, dat hebben we allemaal weleens ondervonden. Maar het zijn juist de dingen die je moeiteloos doet, die 'geen' energie kosten.

Vraag je dat maar eens af, als je weer tegen de energiestroom aan het zwemmen bent. Volg simpelweg je eigen stroom, dan heb je geen oplader nodig. Want als je kiest voor een leven dat bij je past, dan wordt je daar automatisch met extra energie voor beloont en ben je zelf de oplader.

Meer berichten