Ton Lensvelt op een karakteristieke plek in Dussen, de Molenkade. Inzet: dezelfde Molenkade een eeuw geleden volgens een olieverfschilderij van de hand van Frans Verbunt. Dat schilderij siert de omslag.
Ton Lensvelt op een karakteristieke plek in Dussen, de Molenkade. Inzet: dezelfde Molenkade een eeuw geleden volgens een olieverfschilderij van de hand van Frans Verbunt. Dat schilderij siert de omslag. (Foto: )

En weer vertelt Ton Lensvelt over kleine geschiedenissen

Hij heeft door de jaren heen al een ongekende hoeveelheid informatie over 'zijn Dussen' gepubliceerd of tijdens vele lezingen aan een altijd geïnteresseerd publiek toevertrouwd. Die kunnen binnenkort hun hart weer ophalen met deel 2 van 'Kleine geschiedenissen van Dussen'.

Door Ronald Veuger

Deel 1 verscheen vorig jaar september en vond zo gretig aftrek dat deel 2 er wel móest komen. En gelukkig zit Lensvelt nooit om verhalen verlegen als het om Dussen gaat. Verhalen die niet zijn bedacht maar ooit werkelijkheid zijn geweest en die de lezer ook nu weer op een aangename manier worden voorgeschoteld. Zo heeft hij dit keer een hoofdstuk gewijd aan de Dussenaren die bij de VOC hebben aangemonsterd voor een reis naar de Oost. De scheepsadministratie was toen echter nog niet zo gedegen als we gewend zijn, want Dussen werd bijvoorbeeld geduid als 'Dussen boven Antwerpen' en zelfs een keer als 'Dussen in thusse'. Die reizen waren geen pleziertochtjes. Toch zwichtten velen voor de verleiding. Ze hadden teruggekeerde zeelui in de herberg – ongetwijfeld aangemoedigd door de nodige oorlams – horen opscheppen over het vele geld dat er mee te verdienen viel en over de vrouwen in de Oost waarmee ze avonturen hadden beleefd.

Dussenaar

Om hier élk hoofdstuk uit dit weer aantrekkelijke boekje te belichten is natuurlijk onbegonnen werk. De beste samenvatting komt van Lensvelt zelf met het gedicht dat in het boekje is afgedrukt. Een enkel fragment zegt genoeg:

"Eens navelstreng Munsterkerk en Muilkerk / Machtig kasteel, grienden, eendenkooi, grazige weiden / Geduldige loeiers achter een hek...

Waar anderen kampen met het verleden, / stoeit De Dussenaar met de historie."

Daar doen Lentvelts kleinkinderen nog een hedendaags schepje bovenop met onder meer:

"Gemoedelijke rust, bevrijdende ruimte / Veilig spelen, fietsen, je ding doen..."

Het antwoord op de vraag wie je zeker Dussenaar mag noemen, wordt tijdens het lezen van het boekje wel duidelijk. Maar dat weten velen al lang.

Van deze kleine geschiedenissen zijn er tijdens Lensvelts lezing in oktober al enkele 'onthuld' maar nu het boekje bijna gereed is, blijkt maar weer eens dat de bron nog lang niet is opgedroogd. Deel 3 zal er dus ook wel komen. Maar eerst deel 2. Dat ligt eind januari bij Spar in Dussen.

Meer berichten