Foto:

Andels Fanfare Corps fleurt feesten op

Ze bestaan nog: muziekverenigingen die onze dorpen levendig houden, die actief zijn bij de intocht van sinterklaas, die concerten geven in dorpshuizen, die feesten opfleuren met vrolijke klanken, die jaarlijks een Dorpsfeest (Aelse Dag) op poten zetten. Andels Fanfare Corps (AFC) is zo'n muziekkorps, opgericht in 1893 en thans geleid door dirigent Anno Appelo.

Door Henk Poelakker

Gijsbert van Rijswijk (35) en Hanne van Zanten (36) vertellen vol trots over dit jubileumjaar. "Zoals je op ons vaandel kunt zien, werd AFC 125 jaar geleden opgericht en dat betekent dat we terugkijken op een heel bijzonder jaar. Ook in 2018 begonnen we met het nieuwjaarsconcert dat in april gevolgd werd door een jubileumweekend. De loods van het bedrijf Zijlstra werd omgetoverd tot een ware concertzaal. Uiteraard kon een receptie niet ontbreken; talloze handen werden er geschud om het bestuur te feliciteren. In juni volgde een muziekreis naar Trier in Duitsland waar we én muziek maakten én ontzettend veel plezier beleefden. In de late zomer organiseerden we het Altena Streekfestival om vervolgens in de vroege herfst ons prachtige jubileumboek tijdens het najaarsconcert ten doop te houden. In november speelden we een muziekstuk dat specifiek voor ons orkest werd gecomponeerd met als titel 'And the trumpet plays on… ', waarbij er een duidelijke link is met Andels beroemde trompetter van de Prins: Jan Claesen."

Hobby werd werk

Bij AFC spelen heel verschillende mensen iedere week samen met dat ene doel voor ogen: op zo hoog mogelijk niveau mooie muziek maken. Dat betekent dat er serieus geoefend wordt, dat er tijd vrij gemaakt moet worden voor de repetities, dat er geluisterd moet worden naar elkaar én de dirigent. Hanne: "Ik speel al jaren op de hoorn en dat instrument past ontzettend goed bij mij. Vriendschap sluit je hier voor het leven, mijn man zit in het orkest zelfs naast me." Gijsbert is de man van het slagwerk en dat al sinds zijn negende. Zijn vader ging hem voor en inmiddels is voor Gijsbert de hobby omgeslagen naar werk. "Ik werkte in de huishoudelijke techniek en kon met die achtergrond het slagwerk goed onderhouden. Ik werd een keer gevraagd door slagwerkers uit de regio om ook hun trommel, basedrum of bekkens te repareren en zo kwam van het een het ander. Inmiddels ben ik fulltime bezig met onderhoud én reparatie van allerlei types slagwerk door heel Nederland."

Passie

De beide jonge muzikanten spreken zonder aarzelen over een passie voor muziek. "We genieten van het moment dat we onder leiding van onze dirigent beginnen te spelen. De kameraadschap die je bij AFC vindt, is echt geweldig. Dat is ook Omroep Brabant niet ontgaan." Twaalf afleveringen van elk 15 minuten werden uitgezonden over de vereniging. "De mens achter de muzikant kwam mooi in beeld of je nou 8 of 80 jaar bent. Kijkers konden zien dat we als muziekkorps in touw zijn tijdens het ophalen van het oud papier, dat we een darttoernooi organiseren, dat er slaatjes en stroopwafels huis aan huis verkocht worden. Nu ons jubileumjaar voorbij is, blikken we vol vertrouwen naar de toekomst. Werving en binding zijn onze uitdagingen."

Lid worden

Menig kind wil graag lid worden van een vereniging. AFC bezoekt ter promotie ieder jaar de plaatselijke basisschool om kinderen enthousiast te maken voor blaasmuziek. Om teleurstellingen te voorkomen kan een kind acht proeflessen volgen. Spelenderwijs kan het kind wennen aan het instrument. Het is op ontspannen wijze snuffelen aan mogelijk een nieuwe hobby. Hanne en Gijsbert: "Van harte hopen wij dat kinderen, pubers maar ook volwassenen zich aangetrokken voelen tot muziek en dat ook zij lid willen worden van onze gezonde vereniging."

Meer informatie

Het orkest, met thans zo'n veertig musici en 25 spelende leden in het jeugdorkest,  behoort tot de top drie van Nederland in de 1e divisie. Geïnteresseerden in proeflessen kunnen via mail contact opnemen. info@andelsfanfarecorps.nl. Via dit adres is ook het jubileumboek te verkrijgen (34,95 euro).

Meer berichten