In de rubriek On-kruid vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.
In de rubriek On-kruid vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. (Foto: Jules Faber)

On-kruid: Grauwe abeel

Bomen met 'ogen', je ziet ze wel eens, bijvoorbeeld langs de doorgaande weg door Eethen. Ze zien er eng uit bij schemering en in de avonduren. Als je dan zo'n rij bomen passeert kan het zijn dat je, je bekeken voelt en dan vaart wil maken om die enge blikken te ontwijken. Als je echter goed kijkt, zie je gewoon een rij populieren.

Door Jules Faber

Deze 'ogen' zijn ontstaan door de littekens van snoeiwonden en afgevallen takken. Merkwaardig is dat ze allemaal de vorm van ogen hebben, een speling van de natuur. De naam van deze populier is Grauwe abeel. Hij werd in vroegere tijden gebruikt als kalender.

Omdat het blad groen aan de bovenkant en wit aan de onderkant is en zich omkeert als de dagen korter worden. De grauwe abeel (Populus canescens ) komt voor van Midden- en Zuid-Europa tot in de Himalaya en behoort tot de wilgenfamilie. Sinds de zeventiende eeuw komt hij voor in Nederland.

Bijgelovigen beweerden dat de heksen periodiek met elkaar vergaderen in de kruin van de boom.

Dat is uiteraard nooit bewezen maar wel is vast komen te staan dat de bladknopen en het sap van de populier geneeskrachtige eigenschappen hebben. Dan moet u denken aan een ontstekingsremmende en wondgenezende werking. Dat is te verklaren door de salicylaten die zich in het sap bevinden, die koortsverlagend, pijnstillend en ontstekingsremmend werken.

Meer berichten