Foto: Jules Faber

|On-kruid: Hulst in de oudheid

Deze struik komt vooral in het oosten van het land veel in het wild voor. Maar in veel tuinen en parken kom je deze groenblijvende decoratieve struik met zijn felle roodgekleurde besjes tegen.

Omdat de hulst in de winter zulke mooie besjes heeft, die overigens giftig zijn, werden in heidense tijden op 21 december tijdens het zonnewendefeest hulstakken aan de zon geofferd. De hulst gaf kleur aan de donkere dagen van december, daarom werd hij na de kerstening nog steeds gebruikt bij het Christelijke Kerstfeest.

Hulst behoort tot een van de bekendste heidense 'heilige planten', vooral vanwege zijn diepgroene en stevige bladeren was hij het symbool voor een lang leven. Daarom gaf men in de oude tijden de zieke hulsttakken, of een gevlochten hulskrans. Deze stond, omdat hij geen begin of einde had voor de eeuwigheid.

De symboliek van een lang en gelukkig leven is ook terug te vinden op nieuwjaarskaarten met afbeeldingen van hulst. Zelfs in deze tijd zien we nog steeds rond de kerstdagen chocolade hulstblaadjes met een rood besje.

Zelfs in goud- en zilverkleur, de kleuren die in de oudheid stonden voor geluk en rijkdom. Vooral vanwege zijn symbolische waarde, met zijn helrode bessen die zo fris bij het mooie groene blad staan, maakt men nog steeds allerlei voorwerpen met hulstafbeeldingen. Je kunt eventueel je Kerstpudding met hulstblaadjes versieren, maar niet met de besjes: deze zijn giftig.

Meer berichten