De Archief*Kring Hank bezit ook een unieke verzameling foto's zoals deze van de Kerkstraat rond 1916. Foto: Archief*Kring Hank.
De Archief*Kring Hank bezit ook een unieke verzameling foto's zoals deze van de Kerkstraat rond 1916. Foto: Archief*Kring Hank. (Foto: Archief*Kring Hank / Ronald Veuger)

Stambomen tijdens Hang Dagen 2018

Traditiegetrouw pakt de Archief*Kring Hank rond Kerstmis altijd uit met wat ze zogezegd onder de kurk hebben. En dat is nogal wat want het lijfmotto van de stichting is: Nooit iets weggooien! Althans als het met Hank te maken heeft en vooral als het over de geschiedenis van Hank gaat.

Door Ronald Veuger

Dat begon allemaal toen pastoor Jac van der Heijden ergens in de jaren 70 een uitgebreide verzameling dia's aanbood aan de toenmalige beheerder van 't Uivernest, Henk Nieuwenhuizen. De pastoor bleek zich in de jaren daarvoor te hebben ontpopt als gepassioneerd fotograaf en hij had de nodige huwelijken en bijzondere gebeurtenissen in Hank voor het nageslacht vastgelegd. Nieuwenhuizen ging ermee naar Louis de Bot met de vraag: "Is dat niet wat voor ons?" Ja, dat was het zeker en dat was het startpunt voor de aanleg van een omvangrijk archief over álles wat met Hank te maken heeft. Dat ligt allemaal niet ergens te verstoffen, nee iedereen kan er van genieten en zeker sinds enkele jaren tijdens de jaarlijkse Hang Dagen in 't Uivernest als er onder de noemer van een thema weer een deel wordt tentoongesteld. Een deel, omdat er voor 'alles' minstens énkele Uivernesten nodig zouden zijn. Dit jaar draait het om stambomen.

Louis de Bot van de stichting: "Het komende weekeinde kunnen alle oorspronkelijke families van ons dorp in 't Uivernest hun stambomen inzien en de familieverbanden bekijken. Paul en Anja Seesink van der Pluijm hebben (bijna) alle gangbare familienamen uit Hank ondergebracht op één site. Door het intoetsen van de naam van je vader of opa komen binnen enkele seconden je roots tevoorschijn. Per familie was dit op sommige sites al mogelijk maar het unieke is dat ze nu met alle onderlinge verbanden allemaal op één site zichtbaar zijn. Ons hele dorp met alle families in één computer. Zo kan iemand met de achternaam van Dinteren bijvoorbeeld direct zien of hij/zij ooit familie was van bijvoorbeeld de familie Heijmans of Kivits."

Ook de naam Van der Pluijm mag er zijn. Maar om aan te geven wie je nou precies bedoelt moeten er niet zelden enkele generaties bij worden gehaald. En zo wordt het dan bijvoorbeeld Adriaan van Piet van Dirk van...

Tijdens de Hang Dagen zijn ook de Natuur en Milieu Vereniging VBM, de Plukroute Hank en het schilderscollectief PLIHM met de nieuwste schilderijen present. Op zondagmiddag komt Stichting Carnaval met een leuk entertainmentprogramma rondom het bekendmaken van de Grootste Knust en het Boerenbruidspaar 2019. Tussendoor treden de meiden van Woest Genoegen op en komt Asjemenou de boel op zijn kop zetten. Dat is eigenlijk een soort voorprogramma voor de ontknoping van de hanKwis. Want rond half vijf zal wethouder Matthijs van Oosten bekendmaken wie de hanKwis heeft gewonnen.

Op zaterdag is de tentoonstelling geopend van 13.00 tot 18.00 uur en op zondag van 11.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis.

Meer berichten