Voorafgaand aan het kerstconcert kunt u samen met het koor, gastzangers en dirigent Rick Muselaers een kerstlied instuderen.
Voorafgaand aan het kerstconcert kunt u samen met het koor, gastzangers en dirigent Rick Muselaers een kerstlied instuderen. (Foto: Kamerkoor Tourdion Waalwijk)

Concert en workshop ineen tijdens Kerstconcert

De kersttijd is in aantocht en daarbij horen kerstconcerten, met uitvoeringen van traditionele carols en kerstliederen, het Weihnachts-Oratorium van Bach of de Messiah van Händel. Kamerkoor Tourdion Waalwijk nodigt u uit voor een kerstconcert met een programma op 21 december in de sfeervolle kapel van abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk.

De Lofzang voor de geboorte van de Heer, Lauda per la Natività del Signore, van Ottorino Resphigi (1879-1936) wordt vaak over het hoofd gezien. Deze Lauda, die in Nederland zelden uitgevoerd wordt, werd in 1930 gecomponeerd voor 3 solisten (de engel, Maria en de herder), koor en een instrumentaal ensemble van blazers en 2 pianisten. De pastorale sfeer van het kerstverhaal past uitstekend bij Respighi's 'nieuwe oude muziek'. Die stijl maakt gebruik van moderne harmonieën en instrumentatie en van oude vormen en melodieën uit de Renaissance en de Barok, zoals madrigalen, gregoriaans gezang en fuga's.

Wie weet geldt dit ook voor de tweede compositie die op het programma staat: Gaudete, Verheug u, van de Zweedse componist en koorleider Anders Öhrwall (1932-2012). Öhrwall componeerde dit werk in 1963 voor het Zweeds Radiokoor en een instrumentaal ensemble. Hij verwerkte oude kerstliederen tot een schitterende muzikale kerstcollage.

Er is gelegenheid voor concertbezoekers om zélf te zingen. Voorafgaand aan het kerstconcert kunt u vanaf 19.00 uur samen met het koor, gastzangers en dirigent Rick Muselaers een kerstlied instuderen dat tijdens het concert met u als koorzanger zal worden uitgevoerd.

Solisten: Luisa Kop (sopraan), Amy van Eijck (mezzosopraan) en Kelsey Thornton (tenor). Instrumentale begeleiding: blazersensemble onder leiding van Geert Schrijvers en pianoduo Steven van Gool en Tessa Verboven. Het geheel staat onder leiding van Rick Muselaers.

Het kerstconcert wordt gehouden door de Cultuurtoren Honsoirde. Entreekaarten zijn in de voorverkoop à 12,50 euro te bestellen bij www.honsoirde.nl/kerstconcert (bij de ingang 15 euro). Vanwege de verwachte belangstelling raden we u aan snel te reserveren. Apart aanmelden voor de zangworkshop hoeft niet.

Meer berichten