In Politieverhalen lees je iedere maand een nieuw verhaal van Henk Poelakker. Zijn vader was werkzaam bij de Rijkspolitie in Twente en het Land van Heusden en Altena.
In Politieverhalen lees je iedere maand een nieuw verhaal van Henk Poelakker. Zijn vader was werkzaam bij de Rijkspolitie in Twente en het Land van Heusden en Altena. (Foto: )

Politiedossier: 'Mijn verloofde sloeg me hard in het gezicht'

Henk Poelakker, woonachtig in Meeuwen, vond na het overlijden van zijn vader (in leven actief bij de Rijkspolitie in Twente en het Land van Heusden en Altena) kopieën van processen-verbaal uit lang vervlogen tijden. De inhoud werd een inspiratiebron om verhalen te schrijven.

Door Henk Poelakker

In hoeverre voelen we ons heden ten dage veilig in Nederland? Kun je 's avonds in Amsterdam, Breda of Groningen wel met een gerust hart over straat? Moet ik met een boog om dat groepje jongeren heen lopen? Hoe groot is de kans om een pak slaag te krijgen als ik iemand aanspreek op het dumpen van afval? Bromsnor schrijft in 1974 over een mishandeling met zwaar lichamelijk letsel en dat tussen twee geliefden. Onvoorstelbaar maar ook toen al de werkelijkheid.

Het is nacht, even na twaalf uur als Brom en zijn collega een melding krijgen van een vechtpartij in een van de Aalburgse dorpen. Kort daarop stappen ze uit het politiebusje en treffen een verdachte aan die versuft op een paaltje zit, kijkend naar een damesbromfiets, merk Mobylette die in de berm ligt. Zodra de agenten uitstappen, komt een meneer naar buiten die vertelt dat een zwaar gewond meisje bij hem binnen is.

De collega-agent blijft bij de verdachte die nog altijd op het paaltje zit, terwijl Brom naar binnen gaat en het meisje verhoort. Haar gezicht zit onder het bloed en enkele verse wonden zijn zichtbaar. Het lijkt erop dat ze enkele flinke klappen heeft gekregen. Brom belt een huisarts die met spoed zegt te komen om naar de verwondingen te kijken.

De heer des huizes verklaart dat hij al in bed lag toen hij geschreeuw voor zijn huis hoorde. "Ik ben uit bed gestapt en toen ik uit het raam keek zag ik iemand op straat liggen. Snel aangekleed en naar buiten. Het meisje dat onder het bloed zat, heb ik mee naar binnen genomen. Even verderop zag ik iemand verward op een paaltje zitten. En toen heb ik jullie gebeld."

Het meisje verklaart dat ze al anderhalf jaar verkering heeft met de verdachte, dat ze zelfs verloofd zijn. "We zijn vanavond samen naar een feestje geweest in Waalwijk en daar kregen we ruzie. Ik denk omdat ik met een andere jongen heb gedanst. Ik wilde niet samen met hem naar huis en gelukkig wilde die jongen mij thuis brengen. Op de hoek ben ik uitgestapt en vanaf hier is het nog maar een paar honderd meter naar huis. Maar daar kwam mijn verloofde al aan op de Mobylette. Hij was woedend, schold me uit en sloeg me hard in het gezicht. Meerdere keren. Zo ken ik hem niet, ik schrok enorm en was zelfs bang."

De huisarts arriveert, bekijkt de wonden en adviseert om naar het ziekenhuis te gaan omdat hij vermoedt dat ze een gebroken neus heeft. Brom stapt naar buiten en vraagt de verdachte naar zijn verhaal. Het komt ongeveer op hetzelfde neer met één verschil. "We zijn samen met de brommer gevallen vandaar het gewonde gezicht en ja ik was boos omdat ze met die jongen danste en ja ik heb tien flesjes bier gedronken."

Hoe loopt het af? Het meisje wordt door de huisarts naar huis gebracht met de mededeling om zich spoedig te melden in het ziekenhuis. De verdachte mag een nachtje afkoelen in de cel, mede ter veiligheid van het meisje. Twee dagen later de verdachte zich op het bureau in Eethen en verklaart: "Ik heb spijt dat het zo gelopen is. Mijn vriendin heb in het ziekenhuis opgezocht, inderdaad een gebroken neus en ook nog de kaak. Toegegeven: ik heb haar geslagen, dat had nooit mogen gebeuren. In het gesprek heb ik gevraagd of ze mij wil vergeven en gezegd dat ik heel graag bij haar terugkom."

En wat zei je vriendin? "Ze zei dat ze op dit moment niemand anders heeft en dat ze het goed vindt dat ik bij haar blijf. We hebben ons weer verzoend. Ze trekt de aanklacht in."

Meer berichten