Foto:

Kirsten en Eleonora: 'Wilhelmina is echt top'

Ze bestaan nog: muziekverenigingen die dorpen levendig houden, die actief zijn bij een zwemvierdaagse, die concerten geven in dorpshuizen, die een serenade brengen bij geslaagde scholieren, die feesten opfleuren met vrolijke klanken. Showkorps Wilhelmina past in dat plaatje maar kan meer.

Door Henk Poelakker

Behalve dat de leden mooie muziek maken, zijn ze ijzersterk in het opvoeren van een show. Jaarlijks zijn de 35 leden te vinden op diverse taptoes en omlijsten ze een wandelintocht, een bloemencorso enzovoort. En dat in binnen- en buitenland. Op het vierjaarlijkse muziekconcours in Kerkrade gingen zij in 2009 strijken met de titel Wereldkampioen.

Twee zeer enthousiaste meiden vertellen over hun passie. Kirsten Raams (1994), in het dagelijks leven secretaresse, straalt als ze stilstaat bij de familiaire sfeer. "Wij zijn een dorpsorkest, spelend op een hoog niveau. De shows die we weggeven, krijgen overal een groot applaus en dat voelt zo heerlijk. Al vanaf mijn elfde jaar bespeel ik het euphonium." Eleonora Weima (1993), werkzaam als docent Nederlands, weet te melden dat er ook een jeugdorkest is. We doen er alles aan om de jeugd in Sleeuwijk enthousiast te krijgen voor muziek. Ik weet nog dat ik op mijn negende lid werd en direct zin had in het slagwerk. Vooral in het eerste jaar ontdek je als kind wat discipline is want er moet dagelijks geoefend worden. Maar je krijgt er zoveel voor terug. Gezelligheid, een dagje met z'n allen naar de Efteling, een pubquiz enzovoort."

Showkorps Wilhelmina speelt op straat veel marsmuziek maar ook goed in het gehoor liggende popnummers. De meiden vertellen over het lopen van de show: "Eerst moet je het muziekstuk onder de knie krijgen en daarna begin je met het instuderen van de show. Ieder van ons krijgt van de instructeurs een individueel loopplan: het leren van pasjes, achteruit lopen, omdraaien, stilstaan, uitwaaieren, weer tot elkaar komen enzovoort. Dat is ontzettend leuk maar het duurt even voordat zo'n show perfect loopt. Een eenmaal ingestudeerde show houdt bij ons twee jaar stand en in de tussentijd oefenen we al weer voor de volgende."

Met zo'n tien taptoes en meerdere loopoptredens per jaar mag je spreken van een druk bezette agenda. Kirsten en Eleonora zeggen daarover: "Naast de oefenavond (voor het slagwerk zelfs twee avonden) gaan we regelmatig op stap. Dan zie je dat we een hechte groep vormen, dat de saamhorigheid wordt versterkt en dat de gezelligheid, het familiegevoel en de sfeer prima in orde zijn bij ons. Het in stand houden van dit orkest kost veel geld en gelukkig zijn er begunstigers en sponsors die ons bijstaan."

Legendarisch is het optreden van Wilhelmina in de rust van de voetbalwedstrijd RKC tegen Ajax in Waalwijk. Op het moment dat de spelers weer het veld opkwamen voor de tweede helft, was de muziekshow nog niet klaar. De tambour-maître had lak aan het gebaar van wegwezen en maakte zijn show keurig af. Voetballers, fans en kijkers naar Studio Sport, wisten wat een showorkest inhield. "Wij treden regelmatig op in het buitenland en wat dan opvalt is dat zowel België als Frankrijk laaiend enthousiast is over onze taptoe-show. Je voelt je daar een soort filmster, mensen willen met jou op de foto en het applaus blijft maar aanhouden. Met een big smile stappen we na zo'n dag weer de bus in en zingen dan …en we gaan nog niet naar huis."

Showkorps Wilhelmina werd in 1898 opgericht, het jaar dat Wilhelmina koningin werd. Dit jaar is dus het 120-jarig bestaan. Dirigent Michèl Smeets wordt bijgestaan door professionele choreografen Pim van Kan en Erwin de Jong en de instructeur van het slagwerk: Corné Pas. Het korps overweegt om een groep in het leven te roepen die zittend muziek speelt. Meer info: info @showkorps-wilhelmina.nl

Meer berichten