Foto:

Kijkconcert: Tom Bouwman speelt 'Mozart en de Forte-Piano'

Wonderkind Mozart componeerde zijn muziek op instrumenten die we nu niet meer kennen. Als we de 18e-eeuwse piano vergelijken met een concertvleugel van nu dan zien we dat de verschillen in geluid, aanslag, constructie, volume en klankprojectie zodanig ver van elkaar verwijderd zijn dat men oprecht kan spreken van twee instrumenten die zoveel van elkaar verschillen als de fluit en de hoorn.

Rik van Pelt heeft een opleiding gevolgd bij het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw in Puurs (België) en heeft twee replica's gemaakt van de Instrumenten zoals Mozart die in de 18 eeuw gekend heeft. In de Cultuurtoren zal Fortepianist Tom Bouwman dit instrument bespelen en muzikaal, en met woord en beeld, illustreren hoe de muziek van Mozart in zijn tijd geklonken heeft.

Naast zijn beroepsmatige interesse in de fortepiano Is Tom Bouwman Mozart-deskundige. In die hoedanigheid probeert hij in elk concert dat hij geeft zijn publiek een blik te geven in het fascinerende leven van deze componist. Zo ook in het concert in de Cultuurtoren.

Bouwman: "Ik treed niet vaak op in mijn directe omgeving en ben voor de grotere concerten vaak te vinden in het buitenland. Een concert in mijn directe woonomgeving vind ik echter zodanig leuk dat ik speciaal voor dit concert iets ergs bijzonders gepland heb. Een aantal door mij voltooide fragmenten van Mozarts muziek zal ik hier voor de eerste keer spelen. Over één van die fragmenten vertel ik een bijkomende ontstaansgeschiedenis waarvan ik zeker weet dat mensen ervan gaan genieten!"

Tom Bouwman is beroepsmatig fortepianist en Mozart-deskundige. Hij publiceerde wetenschappelijke artikelen over het leven en werk van Mozart, treedt regelmatig op met diens muziek en werkt momenteel samen met cultuurtheoloog Frank Bosman aan een boek over de componist. Zijn lezingen over het voltooien van Mozarts fragmenten en de improvisatie-cultuur van de 18e-eeuw werden in verscheidene Europese steden enthousiast ontvangen.

De uitvoeringen van Tom Bouwman kenmerken zich door een plezier in het musiceren en een begrip van historische uitvoeringspraktijken uit de late 18e eeuw, zoals het 'ex tempore' improviseren van cadenzen in pianoconcerten.

Het concert Mozart en de fortepiano vindt plaats op zondag 18 november om 14.00 uur in de Cultuurtoren op het terrein van de voormalige abdij Mariënkroon, Abdijlaan 6a te Nieuwkuijk. Toegangskaarten kosten 10 euro (Ghesellen krijgen korting) en kun je reserveren via de website.

Meer berichten
Shopbox