: In de rubriek On-kruid vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.
: In de rubriek On-kruid vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. (Foto: Jules Faber)

On-kruid: Kweepeer

Ik had boven dit stukje ook Kweeappel kunnen zetten, want de Kwee, de Cydonia oblonga lijkt zowel op een appel als op een peer. Hij is nauw verwant aan de appel, de peer en de lijsterbes.

Door Jules Faber

Oorspronkelijk komt hij uit het gebied rondom de Kaspische Zee en is algemeen bekend in de zuidelijke landen van Europa. De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat, namelijk van mei tot in juni. Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer. Gelukkig wordt deze vrucht steeds vaker in Nederland aangeboden op markten en groentespeciaalzaken. Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees.

Ze bevatten 10 tot 14 procent suiker en veel pectine (heeft de eigenschap dat het met suiker een gel vormt). Kweeperen worden verwerkt tot compote, jam, taart, vruchtenbrood, vruchtensap, thee en likeur. Omdat het vruchtvlees hard is, wordt de Kweepeer pas laat in oktober geoogst en daarna nog weken narijpen.

Het vruchtvlees laten we in water 2 uur zacht koken, daarna in een doek laten uitlekken. Van het vocht dat eerst troebel is, maar later helderrood wordt, koken we dan weer een lekkere gelei, die ook goed helpt bij hoest en keelpijn.

Ook de pitten kun je gebruiken, kook dan 2 eetlepels pitten heel even met wat water en laat deze afkoelen tot een slijmerige massa. Deze is goed voor je huid en ter voorkoming van het gevreesde doorliggen bij langdurige zieken.

Meer berichten
Shopbox