Het echtpaar Erik (1980) en Denise (1982) van Ooijen-Hakkesteeg blaast al jaren haar toontje mee.
Het echtpaar Erik (1980) en Denise (1982) van Ooijen-Hakkesteeg blaast al jaren haar toontje mee. (Foto: Henk Poelakker)

'Meespelen in het A-orkest is net topsport'

Ze bestaan nog: muziekverenigingen die dorpen levendig houden, die actief zijn bij de intocht van sinterklaas, die concerten geven in dorpshuizen, die een serenade brengen bij geslaagde scholieren, die feesten opfleuren met vrolijke klanken. Oefening en Uitspanning (O+U) uit Wijk en Aalburg is zo'n muziekkorps, spelend op het hoogste Nederlandse niveau. Formeel spreken we over een Brassband (bestaande uit alleen koperinstrumenten), opgericht in 1904.

Door Henk Poelakker

Het echtpaar Erik (1980) en Denise (1982) van Ooijen-Hakkesteeg blaast al jaren haar toontje mee. Sterker nog, ze hebben elkaar ontmoet op 'de muziek' uit Wijk en Aalburg. Erik: "Mijn opa van moeders kant was altijd al lyrisch over Oefening en Uitspanning. Toen ik als jochie van een jaar of elf een instrument wilde gaan bespelen, kon het niet anders dan O+U zijn. Denise speelde toen al mee in het Jeugdorkest. In die beginperiode leer je wat doorzetten is en ondervind je dat muziek maken lang niet altijd leuk is. Het kostte me toch zeker een jaar alvorens ik enkele deuntjes mee kon spelen."

Denise: "Ik keek op tegen die oudere Erik, een leuk manneke. Als hij hoi riep, was ik helemaal gelukkig. Pas toen we tegen de twintig waren, durfden we toe te geven dat we elkaar leuk vonden. Inmiddels zijn we al weer jaren getrouwd en zijn we gelukkig met onze drie kinderen (4, 6 en 9 jaar)."

Op reis

Beide hoofdpersonen hebben voor de foto hun instrument tevoorschijn gehaald. Zij speelt op de bugel en hij blaast op het euphonium. In koor: "Oefening en Uitspanning kenmerkt zich als een hechte club. Het samen musiceren geeft een fantastisch gevoel en dan maakt het niet uit of je in een kerk speelt, op een concours, bij een sportgala of anderzins. In 2017 zijn we met het hele orkest op reis geweest naar Vietnam. Jan van de Broek, een gewaardeerd lid van onze vereniging, is de initiator geweest van die onvergetelijke trip naar Azië. Zo'n reis kan alleen doorgaan als sponsoren er zich achter scharen. Met z'n allen op stap draagt enorm bij aan het saamhorigheidsgevoel. Nu we de smaak van reizen te pakken hebben, zijn we dit jaar met O+U naar Roemenië geweest en ook dat was grandioos."

Topsport

Oefening en Uitspanning kent twee afdelingen: het A-orkest waar op topniveau gespeeld wordt en het B-orkest waar de jeugd tot wasdom kan komen, ondersteund door enkele oudere leden. Voormalig voorzitter Erik, werkzaam bij Heijmans als bedenker en uitvoerder van snelwegen, sluizen enzovoorts, zegt: "Als je een drukke baan hebt en ook nog drie kinderen, is meespelen in het A-orkest te vergelijken met topsport. Je moet iedere dag oefenen, anders red je het niet."

Denise, in het dagelijks leven leerkracht van groep 6 op de basisschool in Veen: "De muziek die wij spelen is heel divers, van popmuziek tot klassiek, van Nederlandstalige nummers tot Slavische stukken en dat maakt het zo boeiend."

Menig kind anno nu wil even op voetballen om na een halfjaar over te stappen naar tennis of een andere sport. Ook het vasthouden van de jeugd binnen een muziekvereniging is niet gemakkelijk. Beiden: "Bij ons mogen kinderen drie keer gratis proefdraaien. In alle rust wennen aan het instrument, voelen hoe het is om klanken te produceren. Het is op ontspannen wijze snuffelen aan mogelijk een nieuwe hobby. Van harte hopen wij dat kinderen en pubers net als wij geraakt worden door muziek en dat ook zij lid willen worden van onze vereniging."

Lid worden

Anno Appelo is de dirigent van Oefening en Uitspanning. Het orkest, met thans zo'n vijftig leden, werd in 1904 opgericht omdat destijds vrolijke klanken moesten klinken tijdens de opening van de Bergse Maas. Het orkest behoort tot de top drie van Nederland in de 1e divisie.

Interesse in proeflessen? Neem contact op via jeugdcoordinator@oefeningenuitspanning.nl.

Meer berichten
Shopbox