Foto: Jules Faber

On-kruid: Paddenstoelen

Paddenstoelen hebben altijd indruk gemaakt op kinderen. As je ze vraagt om een paddenstoel te tekenen is de kans groot dat ze de bekende paddenstoel met de rode hoed en de witte stippen, de Vliegenzwam zullen gaan tekenen.

Door Jules Faber

Het is niet voor niets een van de meest gefotografeerde paddenstoel en dan met name de bovenkant, die wordt veel gefotografeerd. Weet u wat mij het meest verbaast aan de paddenstoelen, dat ongeacht van welke kant je de paddenstoel bekijkt, hij altijd zijn schoonheid blijft tonen. Daarom is deze keer op de foto de schoonheid van de onderkant zichtbaar.

Want je mag een paddenstoel gerust onder zijn rokken kijken. Kijk wel uit bij het fotograferen, want de vliegenzwam is behoorlijk giftig. Van de ongeveer 10.000 soorten paddenstoelen in ons land, zijn de meeste giftig en ongeschikt voor consumptie.

Vergeet de fabel dat je met een zilveren munt of lepel kunt zien of een paddenstoel wel of niet giftig is. De door regen en weer aangetaste exemplaren kunnen verkleuren van rood tot lichtgeel en oranje, in dat geval zijn ze lastig te herkennen, met de weinige eetbare soorten paddenstoelen die we hebben.

Ga er maar vanuit dat paddenstoelen die in de natuur groeien dienen als voedselbron voor dieren, zoals reeën, eekhoorntje en insecten. Laat ze dus maar gewoon staan en koop ze in de winkel, dan weet je zeker dat ze niet giftig zijn.

Meer berichten