In de rubriek On-kruid vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.
In de rubriek On-kruid vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs. (Foto: Jules Faber)

On-kruid: Lijsterbes

Wist u dat de Lijsterbes familie is van de Roos? En de Latijnse naam Sorbus aucuparia is? Sorbus komt van sobere (opslurpen), aucuparia van het Latijnse woord aucupium (vogelvangst). Vogelvangers gebruikten de bessen als lokaas bij de vangst van lijsterachtigen.

Door Jules Faber

Van de in mei bloeiende, onaangenaam ruikende witte bloesem kan, nadat deze gedroogd zijn, thee gezet worden. In tegenstelling tot de rozenbottels zijn de oranjebessen van de lijsterbes giftig. De giftigheid van de rijpe oranje bessen wordt echter teniet gedaan door de bessen eerst te koken.

De rijpe oranjebessen oogsten na de eerste nachtvorst, tenzij de merels je voor zijn geweest. Ze zijn dan wel erg bitter, maar de smaak wordt milder door ze koken of in te vriezen. De bessen kunnen gebruikt worden om jam, siroop, thee en alcoholische dranken van te maken.

De jam is zeer rijk aan vitamine C, organische zuren en looistoffen, wordt daarom als broodbeleg gebruikt om de eetlust te stimuleren of in de pudding bij maagstoornissen.

Thee van rijpe bessen is ook goed voor maagstoornissen, maar de zurige smaak is niet lekker. Geroosterde bessen kunnen gebruikt worden als koffiesurrogaat, of voor varkensvoer. Vroeger gebruikte men de oranje bessen voor kerststukjes. Men bewaarde dan de oranje besjes onder wit zand, ze mogen elkaar niet raken. Dat is de enige methode om ze goed te houden tot kerst.

Meer berichten