Foto: Jules Faber

On-kruid: Pompoenen en Halloween

De Kelten geloofden dat op Samain (All Hallows Eve, Allerheiligenavond), 31 oktober, alle doden van het voorbije jaar samenkomen om een lichaam van mens of dier te kiezen waarin ze het komende jaar zouden blijven wonen, totdat ze mochten rusten in het hiernamaals. Halloween is daarom de meest griezelige feestdag van het jaar.

Door Jules Faber

Het is een feestdag die vooral in Ierland, Engeland, Amerika en Canada wordt gevierd. In Nederland en België wordt er steeds meer aandacht aan besteed. Dit gebeurt meestal niet in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen, maar wel door Halloweenfeesten en het versieren van huizen, met uitgeholde pompoenen met lichtjes erin. Van het vruchtvlees wat je overhoudt bij het uithollen, kun je een hele lekkere soep maken.

Recept voor 4 personen

Benodigdheden:
- 2 kilo pompoen van schil en pitten ontdoen en in stukjes gesneden
- Dobbelsteentjes van gerookt spek
- 5 grote uien of 3 stengels prei
- 2 teentjes knoflook
- 1 rood pepertje (eventueel fijnsnijden).

Doe alles in een pan en bak dit in wat olijfolie in ongeveer 15 minuten gaar. Voeg daarna 2 liter bouillon toe, of water met bouillonblokjes. Laat het geheel een half, tot een heel uur doorsudderen. Met een staafmixer of keukenmachine, de soep tot een gebonden geheel maken. Hierna de soep afmaken met kruiden. Ik gebruik peterselie, curry, paprika en een scheutje room. Eet smakelijk!

Meer berichten