Foto: Frank Malipaard

Interactieve lezing over ons taalgevoel

Over taalfouten winden veel Nederlanders zich op, maar is alles wat fout genoemd wordt, wel echt fout? Iemand die zijn moedertaal spreekt, maakt geen fouten, beweert Jan Stroop. Op donderdag 18 oktober om 19.30 uur geeft hij een lezing in Cultuurtoren Honsoirde, Abdijlaan 6a te Nieuwkuijk.

Wat mensen dagelijks zeggen (hun hebben gelijk, hij is groter als z'n broer, bijv.) kan toch niet fout zijn! En waarom is 't fout? Omdat 't ons gezegd is. Maar hoe zou iemand die z'n moedertaal spreekt, fouten kunnen maken? Je hoort nooit iemand zeggen: hun gelijk hebben, maar wel: hun hebben gelijk.

Dat heeft met ons taalgevoel te maken. In zijn interactieve conference confronteert Stroop zijn toehoorders op verrassende wijze met hun onvermoede kennis van hun moedertaal.

Over Jan Stroop

Dr. Jan Stroop heeft gestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen. In 1977 promoveerde hij cum laude op 't proefschrift "Molenaarstermen en molengeschiedenis". Van 1966 tot 1974 was hij medewerker bij 't Meertens Instituut. In Het Bureau van J.J. Voskuil speelt hij de rol van Flip de Fluiter.

In 1977 werd Stroop hoofdmedewerker bij de afdeling Nederlandse taalkunde van de Universiteit van Amsterdam. Stroop is bekend geworden door zijn ontdekking, in 1997, van 't Poldernederlands, de nu alomtegenwoordige nieuwe variant van 't ABN.

Hij schreef daar een boek over en componeerde de website Poldernederlands. In 2010 verscheen z'n boek Hun hebben de taal verkwanseld, over fout en 'fout' Nederlands. Regelmatig verschijnen er stukjes van 'm op 't blog.

Stroop werkte ook mee aan de Dialectatlas van het Nederlands (2011).

In 2014 verscheen Die taal, die weet wat, een bundel stukjes over ons intrigerende taalgevoel en over taalpuristen, die zich opwinden over zogenaamde taalfouten.

Tickets kosten 10 euro en zijn hier te reserveren.

Meer berichten
Shopbox