In Politieverhalen lees je iedere maand een nieuw verhaal van Henk Poelakker. Zijn vader was werkzaam bij de Rijkspolitie in Twente en het Land van Heusden en Altena.
In Politieverhalen lees je iedere maand een nieuw verhaal van Henk Poelakker. Zijn vader was werkzaam bij de Rijkspolitie in Twente en het Land van Heusden en Altena. (Foto: Archief/beeldbank)

Politiedossier: 'De omzet is fors hoger dan jullie proces-verbaal'

Henk Poelakker, woonachtig in Meeuwen, vond na het overlijden van zijn vader (in leven actief bij de Rijkspolitie in Twente en het Land van Heusden en Altena) kopieën van processen-verbaal uit lang vervlogen tijden. De inhoud werd een inspiratiebron om verhalen te schrijven.

Illegaal geweer

Bromsnor evolueert naar mate hij ouder wordt en andere verantwoordelijkheden krijgt, van veldwachter naar agent, soms zelfs naar een rechercheur. Begin jaren zeventig krijgt het hoofdbureau van commissaris Brom te Wijk en Aalburg een vertrouwelijke melding dat iemand in het dorp een geweer illegaal in zijn bezit heeft.

Op een regenachtige herfstdag gaan twee agenten op pad en confronteren de bewoner met de verdachtmaking. "Ik weet van geen flobertgeweer af. Zoekt u heel mijn huis maar af." Is het bluf of werkelijkheid. Met toestemming van de verdachte gaan de agenten samen met de bewoner het pand in. Niet veel later wordt onder de dekens van een bed een flobertgeweer kaliber 22, merk Akah gevonden. In een slaapkamerkast vinden ze niet veel later maar liefst 121 patronen, behorend bij het geweer. Wat heeft de verdachte hierop te zeggen?

Met gebogen hoofd vertelt hij: "Ja, ja, ik heb dat geweer een maand of drie geleden van een onbekende gekocht voor, ik geloof, 90 gulden. Wie het onder de dekens heeft verstopt? Geen idee. Eén ding is zeker, ik heb met dit geweer nog nooit gestroopt. En ja, het is waar, ik heb geen vergunning voor dit wapen. Laat de rechter maar zeggen of ik straf krijg, ik accepteer dat."

Sluitingstijd

In een heldere nacht in mei 1976 rijdt het politiebusje, de 47-1, door Babyloniënbroek. De twee agenten zien nog licht branden in het café, het is kwart voor twee in de nacht. Het café had al om 23.30 dicht moeten zijn en is dus ruim twee uur langer open dan geoorloofd. De mannen kijken elkaar aan, zetten de pet op en stappen uit.

Zeven bezoekers hebben het nog goed naar de zin maar krijgen meteen te horen dat ze hun drankje op kunnen drinken, af moeten rekenen en het café dienen te verlaten. Zuchtend en steunend zegt de uitbater dat hij tegen de regels in de mensen nog heeft toegelaten. "Maar heren, begrijp dan toch dat ik juist in die late uren een flinke omzet kan maken. Doe wat je niet laten kunt en geef me maar een bekeuring. Onder ons gezegd: de extra omzet in de nachtelijke uren is fors hoger dan jullie proces-verbaal."

'Faule Holländer!'

Het is augustus 1976, agent Brom surveilleert samen met een collega in de buitenwijken van Wijk en Aalburg. De agenten zien in hun onopvallende auto een man een plastic zak legen in de berm van de weg. Ze houden hem aan en de man uit Woerkum verklaart: "Het huisvuil dat daar ligt is niet van mij. Ik heb het daar niet neergegooid. Jullie moeten het maar bewijzen. Leugenaars! Faule Holländer!" De agenten gaan niet in discussie en zeggen hem toe dat hij een proces-verbaal tegemoet kan zien. Zij weten dat de rechter beëdigde agenten blindelings gelooft.

Welles-nietes

Een ruzie tussen twee bekenden die opgelost wordt door bemiddelend optreden. In Hank woont de familie N. in een huurwoning van twintig gulden per week. Een bekende (de heer S.) leende hen vier keukenstoelen in de veronderstelling dat het tijdelijk zou zijn. De familie N. dacht echter dat de stoelen een gift waren. Miscommunicatie. Het geschil loopt hoog op, een handgemeen volgt waarna de politie gebeld wordt. Die maakt aan het welles-nietes spel een eind en stelt voor dat de vier stoelen tijdelijk op het groepsbureau der Rijkspolitie te Eethen zullen worden bewaard. In de tussentijd moeten de kemphanen zelf een definitieve oplossing zoeken. De rijdende rechter anno zeventiger jaren?

Meer berichten
Shopbox