Logo nieuwsbladaltena.nl


De Golfbaan, alias De Hobbelende Geit zoals talloze Hankenaren die kennen en al vanaf de jaren vijftig in Hank komt. Inzet: mevrouw Nelly Groninger op haar geliefde stek, achter de kassa.
De Golfbaan, alias De Hobbelende Geit zoals talloze Hankenaren die kennen en al vanaf de jaren vijftig in Hank komt. Inzet: mevrouw Nelly Groninger op haar geliefde stek, achter de kassa. (Foto: )

Kermisfamilie: 'Altijd weer blij als we in Hank staan'

Zondag werd voor de 65ste keer de Wielerronde Hank verreden. Kort ná de eerste Wielerronde in de jaren vijftig kwam ook de kermis voor het eerst naar Hank. Net als de ronde heeft ook de kermis dus al een respectabele leeftijd bereikt maar één attractie is nog ouder dan de kermis en de ronde: De Hobbelende Geit.

Door Ronald Veuger

In de eerste week van september druppelt er dagelijks wel een kermiswagen het dorp binnen. En vrijdagavond klonk de openingsbel. De meeste in uitbundige zuurstokkleuren geschilderde attracties hebben natuurlijk een eigen muziekinstallatie waarvan de exploitant van de volumeknop slechts twee standen gebruikt: off en max. Vrijdagavond alles op max, dat spreekt. Begeleid door pompende bassen werden lekkere meezingers de Kerkstraat ingeslingerd om de sfeer nóg wat vrolijker te maken. Want vrolijk is het. Niemand gaat tenslotte met een hoop chagrijn naar de kermis.

En kinderen al helemaal niet. Voor hen is het altijd moeilijk kiezen waar ze allemaal in willen maar gelukkig is pa of ma, en niet zelden oma of opa wel bereid om de portemonnee te trekken. Zo ook bij de Hobbelende Geit, een attractie die Hank al jarenlang trouw is.

Maar eerst moet er een kaartje worden gekocht en de wat oudere Hankenaren zullen zich dan misschien wel een beetje de ogen uitwrijven en zich stilletjes afvragen 'Is ze het nou of niet. Nee, dat kan niet want ze is zeven jaar geleden toch al overleden?' Nee, natuurlijk is ze het niet, maar de gelijkenis van Nelly Groninger met haar moeder, mevrouw Witte, is verbluffend.

Mevrouw Groninger: "Van m'n eerste kennismaking met de Hobbelende Geit heb ik een foto en die is zeventig jaar geleden gemaakt. Mijn vader en een broer van hem hadden hem toen net gekocht toen de attractie al zeker twintig jaar oud was. Ze hebben hem opgeknapt en zijn ermee gaan draaien – vooral m'n moeder. Zij werd alom tante Bertha genoemd en ze was al over de tachtig toen ze er een punt achter zette. Daarna ben ik er meer en meer op gaan draaien, want we zijn een echte kermisfamilie. Trouwens, de meeste exploitanten op de Hankse kermis hebben kermis-voorouders."

Loftrompet

"Mijn ouders waren kermisexploitanten en later hebben mijn man Eddy en ik het bedrijf overgenomen. Toen hij tien jaar geleden overleed hebben we de botsauto's weggedaan en nu hebben we naast de Hobbelende Geit nog twee draaimolens. 'We' zijn mijn zonen Danny, Patrick en zijn vrouw Angela en hun dochter Serena, en ik. We komen nu al ruim vijftig jaar in Hank en dat doen we ontzettend graag. Waarom? In Hank zijn het ontzéttend lieve mensen! Ik ken veel Hankenaren van gezicht, hun kinderen en soms zelfs hun kleinkinderen. We zijn altijd blij als we weer in Hank staan."

Maar of 'altijd' nog lang meegaat weet ze niet. Want hoewel ze over de kermis als bijvoorbeeld in Hank de loftrompet steekt, heeft ze over de toekomst van de kermis in het algemeen toch wat gemengde gevoelens. "De verdiensten lopen steevast terug terwijl – vooral door het stageld in veel plaatsen – de kosten alsmaar stijgen."

Aan Hank zal het niet liggen. Want is de familie Groninger altijd weer blij als ze in Hank staan, Hank blij als de kermis er weer staat. Al járen lang!

Meer berichten
Shopbox