Logo nieuwsbladaltena.nl


Foto: Ronald Veuger

Het gezicht van de 65e Wielerronde Hank

Tweede weekeind van september. Dan strijkt sinds jaar en dag in Hank de kermis neer én wordt sinds 2002 op zondag de Wielerronde verreden. In al die jaren is die combinatie uitgegroeid tot een hecht duo dat bij elkaar hoort als Sam hoort bij Moos. Zoals Richard de Voer al tientallen jaren het gezicht is van de kermis, is Theo Hanegraaf dat van de Wielerronde.

Door Ronald Veuger

Hank - Martin Bril heeft er een prachtcolumn over geschreven met de simpele kop: Hank. Met soepele zinnen schetste hij trefzeker het karakter van het Biesboschdorp aan de Buitendijk. Dat karakter was net na de oorlog al wat aan het veranderen en zou in een stroomversnelling raken toen ook Hank ging uitbreiden. Die kwam er, maar toch schijft Bril in 2002 nog: "Waar je ook keek, overal zag je meteen het einde van Hank." Kan je nagaan hoe Hank er in het begin van de jaren vijftig uit heeft gezien. Maar zo klein als Hank toen nog was, zo groot was de dadendrang van enkele mensen om Hank meer 'schwung' te geven. Eén van hen was Frans Hanegraaf. Hij was van talloze markten thuis en maakte zich daar met enkele andere initiatiefnemers hard voor. Uit die kring van mensen ontstond bijvoorbeeld voetbalclub Be Ready, de duivenvereniging en talloze verenigingen die sindsdien een vaste plats in de Hankse samenleving hebben. En zo kwam er ook een wielerronde van de grond. Hanegraafs zoon, Theo, kan zich die periode nog glashelder voor de geest halen.

Hanegraaf: "Pa was in de dorpsgemeenschap met nogal wat dingen bezig . We woonden in het begin van de jaren vijftig tegenover de kerk en hadden het postkantoor aan huis want hij was behalve brievenbesteller ook kantoorhouder. En als hij z'n ronde deed was m'n moeder zijn vervanger voor geldzaken, postzaken én voor de telefoon. De centrale zat bij ons ín huis en zij moest met snoeren en stekkers mensen doorverbinden naar anderen. Hij was graag wielrenner geworden maar z'n ouders waren daar op tegen. Maar hij had een goed alternatief: het organiséren van een wielerronde. Hij ging in het begin van de jaren vijftig met een aantal mannen aan de slag en niet veel later werd de eerste wielerronde verreden."

Wimke

"Ik was tien jaar toen de eerste ronde van Hank werd verreden. Vanuit mijn slaapkamerraam in de Kerkstraat zag ik 's avonds diverse renners enkele weken van tevoren hun verkenningsrondjes rijden. Dat vond ik prachtig en vanaf toen is bij mij het wielervirus ontwikkeld. En wat pa van thuis niet mocht probeerde ik beslist wel te kunnen gaan doen: niet alleen kijken maar vooral zélf fietsen. Wimke Prinsen hier uit Hank, die een jaar jonger was dan ik, reed al enkele jaren wedstrijden en heeft het wielervirus nog verder opgepookt. Wimke is in zijn verdere carrière nog beroepsrenner geworden en reed zelfs de Tour de France! Om een fiets te kunnen kopen ben ik suikerbieten gaan steken totdat ik volgens Wimke genoeg geld had om een fiets te kunnen kopen. Hij wist er wel een. Frans Stevens uit Dussen, zelf een verdienstelijke renner, had een mooie fiets hangen. Dus wij naar Dussen en na eerst thee te hebben gedronken haalde Frans uit een kippenhok een frame dat onder de smurrie en de veren zat. Het was weliswaar een frame van een kwaliteitsfiets, een Eroba, maar ik was toch een beetje teleurgesteld. Maar toen hij er een paar wielen in had gezet en de boel had schoongemaakt kwam er toch een mooie fiets tevoorschijn. Ik had m'n eerste racefiets voor de somma van zestig gulden!

Maar thuis ging het toch niet meteen van harte. M'n moeder had me al gewaarschuwd: 'Ik ga je kleren niet wassen en je krijgt géén sinaasappel mee!' M'n vader keek er weliswaar wat bedenkelijk bij, maar vond het eigenlijk wel prachtig. En ik natuurlijk niet minder."

Jan Janssen

In deze editie hebben we, net als bij vorige jubileumjaren weer iets bijzonders (inzet). In nummer 50 hadden we bekende Hankenaren gekoppeld aan een bekende wielrenner. Toen ging het duo Rinus van Oord en Jan Janssen als eerste over de streep!"

Een rondje langs de velden leert dat Theo Hanegraaf het gezicht van de Hankse Wielerronde wordt genoemd, zónder zichtbaar voorop te lopen. "Nee, net als m'n vader vind ik het organiseren van het evenement elk jaar weer geweldig, maar het gaat om het evenement, niet om mij. En let wel: ik doe dat natuurlijk niet alleen. In tegendeel: alweer een poosje doen Ronald Krijnen, Marco van Oord, Herbert van der Stelt en ik het samen. Zij zullen straks het stokje toch echt gaan overnemen en ik wil ze dan ook toch graag genoemd hebben."

Helaas pasten al die namen niet in de kop van dit artikel. Gelukkig is er is nog tien jaar te gaan om erover na te denken hoe dat moet bij de 75ste editie. Want Theo Hanegraaf ís het gezicht nog, maar één ding is zeker: zij wórden het!

Meer berichten
Shopbox