De puntwederik en de Spirea vormen in je tuin een mooi kleurrijk koppel.
De puntwederik en de Spirea vormen in je tuin een mooi kleurrijk koppel. (Foto: Jules Faber)

Puntwederik Lysimachia punctata

Heeft u hem ook in de tuin, deze woekerende 'zomerse' plant, die oorspronkelijk uit Zuidoost Europa komt? In Nederland is hij al aardig verwilderd je komt hem regelmatig tegen in de natuur.

Door Jules Faber

Zijn wetenschappelijke naam Lysimachia komt van Lysimachos, een geneeskundige uit de Oudheid, die de eigenschappen van deze plant heeft ontdekt. Een andere verklaring van de Latijnse naam zou kunnen komen van het Griekse luoo, 'opheffen' en mache, 'strijd'.

In Nederland wordt ook de naam 'gele wederik' gebruikt. De puntwederik is een vaste plant met een opvallende bloei. Van juni tot augustus bloeien er gele bloemetjes tussen het frisgroene blad. Hij kan 70 cm hoog worden en behoort tot de sleutelbloemfamilie.

De puntwederik en de Spirea vormen in je tuin een mooi kleurrijk koppel. Medicinaal gebruik in de volksgeneeskunde. Wederik werd als kruid gebruikt om vee rustig te houden, omdat hij (stekende) insecten op afstand houdt. De plant gebruikte men om een span ossen of paarden tot rust te brengen. Er werd dan een tak op de juk of gareel gelegd, daar werden de dieren rustig van.

Thee gezet van de plant, werkt tegen koorts en scheurbuik, er zit vitamine 'C' in en heeft een licht zure smaak. Je kunt uit de plant ook verschillende kleuren verfstof te halen. Zo is uit de wortelstok een bruine kleur te extraheren, bladeren en stengels geven een gele kleur.

Meer berichten