Logo nieuwsbladaltena.nl


Arie Thur jr.: “In hetzelfde jaar als de verhuizing naar de Kelderstraat, 1968, verruilde m’n opa de merken Scaldia en Trabant voor het Duitse Audi.”
Arie Thur jr.: “In hetzelfde jaar als de verhuizing naar de Kelderstraat, 1968, verruilde m’n opa de merken Scaldia en Trabant voor het Duitse Audi.” (Foto: )

Autobedrijf Thur (weer) in nieuwe jas

Zaterdag is op een feestelijke wijze de nieuwe en uitgebreidere werkplaats van Autobedrijf Thur in Genderen officieel in gebruik genomen. Zoals het een opening betaamt: mét personeel, familie, dorpsgenoten en natuurlijk muziek.

Door Ronald Veuger

Op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) staat een rubriek 'De auto van m'n opa - Brabantse auto's en motoren 1906 – 1951'. Vrijwel alle kentekens met hun vroegere eigenaren uit onze provincie zijn hierop terug te vinden. Eén eigenaar was Arie Thur sr., de vader van Leo en Paul Thur, en de opa van Arie Thur jr. de huidige eigenaar van het gelijknamige autobedrijf. In 2017 is de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw en nu die er staat, blikt hij nog even terug.

"Opa Arie is in 1930 hier in Genderen aan de Hoofdstraat begonnen met het verlenen van service aan twaalf auto's die hier toen rondreden. Dat was van alles wat, want het begrip dealerschap bestond toen nog niet. Dat werden we later wel van twee bijzondere automerken: Trabant uit de toenmalige DDR en Scaldia. Dat laatste was het Russische merk Moskvitch met een westerse merknaam", vertelt Arie Thur jr. 

"Die auto werd net als bijvoorbeeld de Volga door de Sovjets op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel voorgesteld en ze vielen meteen in de smaak bij het Europese publiek. Zó goed dat ook de Moskvitch in België werd geassembleerd omdat er zo een lager belastingtarief gold." Enkele jaren later kreeg de Moskvitch de naam van de plek waar hij werd gebouwd: Scaldia, Latijn voor Schelde.

"Maar m'n opa verruilde in 1968 de merken Scaldia en Trabant toch voor het Duitse Audi. De eerste modellen waren de Audi 60, 90 en 100. De zaken gingen goed en ook in 1968 werd in de Kelderstraat een showroom en een moderne werkplaats gebouwd. Enige tijd daarvoor waren mijn oom Leo en mijn vader Paul al in het bedrijf gekomen. De werkplaats werd het domein van mijn oom en mijn vader deed de verkoop. Zij hebben in 1972 het bedrijf van m'n opa overgenomen."

Showroom

"Maar toen Pon in 1974 het importeurschap van Audi van Hart Nibbrig & Greeve uit Sassenheim overnam, moesten ze kiezen voor de merken Audi én Volkswagen, óf dealer worden van een ander merk", aldus Thur jr. 

Het werd Audi en Volkswagen en doordat de verkoop steeds beter ging lopen hebben ze in 1980 een grote showroom gebouwd waarin plaats was voor twaalf auto's. "Maar die was in 1999 alweer te klein en daarom is toen aan de overkant van de werkplaats een nóg grotere showroom gebouwd. En naast die nieuwe showroom – die eerder ook alweer was uitgebreid – hebben we nu deze nieuwe werkplaats gebouwd."

Juist de bouw aan de showroom vast is een vondst. Bezoekers van de garage moesten altijd de weg oversteken om eens in de showroom te kunnen neuzen. Nu zit de receptie ín die showroom en kunnen de klanten daar hun kopje koffie drinken. Met direct zicht op al dat verleidelijke moois.

Meer berichten
Shopbox