Kinderen kunnen waterdiertjes in de slotgracht ontdekken en met jongeren van de scoutinggroep Loevestein een katapult of een vogelscherm van wilgentenen maken.
Kinderen kunnen waterdiertjes in de slotgracht ontdekken en met jongeren van de scoutinggroep Loevestein een katapult of een vogelscherm van wilgentenen maken. (Foto: Weidevogelbescherming)

Weidevogels spotten tijdens festival

De Weidevogelbescherming Altenatuur in het land van Heusden en Altena bestaat dit jaar twintig jaar. Een mooie reden om hier uitgebreid bij stil te staan tijdens het Weidevogelfestival Altena op het terrein van Fort Giessen op zaterdag 16 juni.

Door Altenatuur

Dat de bescherming van weidevogels zijn plaats in deze streek verovert, heeft geen twijfel meer. Boeren, loonwerkers en vrijwilligers werken in het voorjaar hand in hand samen om de kuikens van grutto, wulp, tureluur, scholekster en kievit volop overlevingskansen te bieden. We zijn trots op de resultaten die we ieder jaar weer bereiken.

Het belooft een bedrijvige dag te worden waar boeren- en natuurorganisaties zich op de 'natuurmarkt' met een kraam presenteren, waaronder het Brabants Landschap, de ANV Altena Biesbosch, Waterschap Rivierenland, de ZLTO, Grip op Water, de VMB, het Patrijzen Project. Ook De Campus Almkerk is present met informatie over pixellandbouw en schone energie, net zoals de firma Schouten met vleesvervangende producten, de molenaar met meel uit Veen en Wijk en Aalburg en de biologische bakkerij Hardeman uit Wijk en Aalburg.

Eerder al begint de dag om zes uur 's morgens. Tijdens het ochtendgloren, op de grens van dag en nacht, nodigen ervaren vogelaars alle natuurliefhebbers uit om gewapend met verrekijkers in het nabijgelegen Almbos op zoek te gaan naar de vele vogelsoorten.

Om 10.00 uur gaan de hekken open, waarna jong en oud tot 16.00 uur welkom is deel te nemen aan de vele activiteiten. Voor volwassenen is er een doorlopende workshop met informatie over weidevogels, waaronder ook een demonstratie van de weidevogeldrone.

Ook voor kinderen is er van alles te doen en te beleven. Verspreid over de dag zorgt theatergezelschap Generaal Pardon! voor spektakel met uitdagend improvisatietoneel. Kinderen kunnen waterdiertjes in de slotgracht ontdekken en met jongeren van de scoutinggroep Loevestein een katapult of een vogelscherm van wilgentenen maken. In de tent van het Brabants Landschap kunnen kinderen poffertjes bakken van biologisch graan dat verbouwd is in de Struikwaard.

Ellen Hartman zorgt de hele dag met zang en gitaarspel voor muziek, kunstenares Lisette Kant is er met keramiek. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door donaties van het Biesbosch Streeknetwerk, Rabobank, Schouten Vleesvervangers en het Brabants Landschap. De toegang en deelname aan alle activiteiten is gratis. Donaties zijn van harte welkom.

Meer berichten
Shopbox