Jules Faber exposeert een groot aantal fotocamera's en foto's uit de periode tussen 1870 en 1990.
Jules Faber exposeert een groot aantal fotocamera's en foto's uit de periode tussen 1870 en 1990. (Foto: Jules Faber)

Expositie oude fotocamera's en foto's

Tot eind juni is er in Wijk en Aalburg een expositie oude fotocamera's te zien bij Zorgplein Maaswaarden, locatie Wijkestein, in de vitrinekast in het atrium. De verzameling behoort toe aan Jules Faber uit Genderen.

De fotocamera heeft door de tijd heen altijd de bijzondere ontwikkelingen van de mens en zijn omgeving weergegeven. De ontwikkeling van de fotografie en de wereld wordt in de expositie in beeld gebracht met, naast de fotocamera's, ook foto's van bijzondere gebeurtenissen van 1870 tot 1990, in een tijdsbestek van telkens 10 jaar.

De expositie toont de eerste grote fotocamera met glasplaten uit 1880 tot de kleinere fotocamera met sluitertijdmechanisme die weer opgevolgd werd door de digitale camera die uitkwam in 1999, met als laatste ontwikkeling, de disccamera, die eind 90e jaren gemaakt werd.

Er zijn onder andere fotocamera's van hout, karton, metaal en bakeliet te bewonderen, er zijn ook enige foto's te zien van de Russische Tsaren familie van omstreeks 1910.

Maar ook de fotocamera met een 3 D effect uit 1913, de voorloper van de in de jaren 50 op de markt gebrachte, viewmaster die later de basis vormde voor de ontwikkeling van de 3D televisie.

Ook een zeer klein Japans spionage fotocamera uit de 2e Wereldoorlog en ook andere bijzondere spionage camera's, behoren tot de collectie o.a.: een aanstekercamera, camera in een blikje Coca Cola en een pencamera. Naast de oude fotocamera's zijn ook allerlei toebehoren te zien zoals: glasplaatnegatieven, fotorolletjes en een flitslampje.

Meer berichten
Shopbox