Foto: Jules Faber

On-kruid: Ereprijs (Veronica)

Wat is dat voor een plantje met blauwe of witte bloemen die kordaat de grassprietjes wegduwt en net onder het mes van de maaimachine blijft? Dat is de Ereprijs, die al vroeg in het voorjaar zijn bloemhoofdje boven de grond steekt. De naam Ereprijs is waarschijnlijk afkomstig van de Vlaamse botanist Dodoens, die de plant een ereplaats toebedeelde vanwege zijn geneeskrachtigheid.

Door Jules Faber

Ereprijs zou zijn naam echter ook te danken kunnen hebben aan het feit dat in de Middeleeuwen winnaars van grote toernooien een gevlochten krans van Ereprijs kregen. Er is nog een derde verklaring; een Frankische koning had al vele jaren last van huiduitslag, na een tip van een jager, die dit plantje medicinaal gebruikte, genas hij van de huiduitslag en het plantje kreeg de naam Ereprijs van de koning.

Het geslacht Veronica, waartoe de Ereprijs behoort die tot de Weegbreefamilie gerekend wordt, telt in Nederland zo'n 22 soorten. De plant raakte rond 1830-1850 in Nederland ingeburgerd en komt uit West-Azië. Vooral de Grote Ereprijs is al vroeg in het voorjaar aanwezig.

Het is een eenjarige liggende plant, met onderaan tegenoverstaande bladeren, deze zijn eirond en hebben een gezaagde rand. De bloemen staan verspreid op lange stelen en zijn werkelijk diep hemelsblauw, de grote soorten hebben een doorsnee van 1 cm.

We kunnen deze plant het hele jaar door vinden, bij gunstig weer kan de Grote Ereprijs namelijk steeds weer opnieuw kiemen, waarna hij weer gaat bloeien. Dit proces herhaalt zich van het vroege voorjaar tot in de herfst.

Geneeskrachtige werking

Thee getrokken van de Ereprijs kun je gebruiken bij hoest en verkoudheid, maag - en leverklachten, diarree, ontstekingen van keel en mond, uitwendig bij slecht helende wonden. Het is een smakelijke thee die je ook zo af en toe als vervanger voor echte thee kunt gebruiken. Tegenwoordig wordt het kruid veel in de homeopathie gebruikt.

Meer berichten
Shopbox