Foto: Hans van Oosterhoudt

BC Virtus ondanks winst nog geen kampioen

Heel Werkendam was tot vrijdagmiddag 14.00 uur in de veronderstelling, dat de basketballers van Virtus bij een zege kampioen zou worden van de landelijke Eerste Divisie B. Op dat tijdstip plofte er een mail in de box van het secretariaat met daarin de mededeling dat de Bredase club Barons uit de competitie was gezet wegens het niet nakomen van taken, in dit geval de levering van scheidsrechters.

WERKENDAM - Dit impliceerde dus dat Virtus 4 punten aftrek kreeg, omdat de Werkendammers 2 maal hadden gewonnen van Barons. Concurrent Dreamfield had 1 keer verloren van de ploeg uit Breda en hoefde deze zaterdag niet te spelen tegen hen. Virtus stond door dit dispuut nu op de tweede plaats met 2 punten achterstand.

Mocht Virtus winnen, dan zouden beide teams gelijk eindigen, maar door een beter onderling resultaat zou Dreamfield het kampioenschap in de schoot geworpen krijgen.

Na een gedenkwaardige minuut stilte in de goed bezette sporthal, voor de onlangs overleden oud-voorzitter Chris van der Wiel, legde de speaker de huidige situatie uit aan het publiek voor aanvang van de wedstrijd van zaterdag 21 april tegen Trajanum. De meeste supporters waren nog in de veronderstelling, dat Virtus kampioen kon worden.

Na deze vervelende mededeling schoten de Werkendammers uit de startblokken. Ton Visser, zijn ontwikkeling groeit gestaag, maakte de eerste 7 punten op rij. Trajanum werd de duimschroeven aangedraaid door de bekende Virtus-defense.

Vele steals waren het gevolg met even zoveel scores. Na het eerste kwart was er al een duidelijk krachtverschil: 30-13. In het tweede kwart denderde Virtus door. Razendsnel opgezette aanvallen werden vakkundig afgerond via een loepzuiver schot of een score onder de ring.
Virtus ging door en schotelde de bezoekers nu een full-court press voor. Trajanum lukte het nog zelden om een goed uitgevoerde aanval te spelen. De ruststand was overduidelijk: 55-29.Na de rust probeerden de bezoekers de schade zo klein mogelijk te houden door in een zone-defense te gaan spelen. Joep de Kleijn en Stan Bruijstens dachten daar anders over en penetreerden naar hartenlust in deze zone. Scorend of passend, het was een genot om naar te kijken. Dit laatste gold zeker ook voor jeugdspeler Cas Vos. Onder de borden liet hij zich goed gelden. Door zijn grote inzet was hij een sta-in-de-weg voor de bezoekers onder de eigen basket, terwijl hij ook een persoonlijk record neerzette: zijn scores liepen op tot in de dubbele cijfers. Door al dit aanvallende geweld gaf een scorebord na drie kwarten een heel groot verschil zien: 82-38.

In het vierde kwart resteerde er eigenlijk nog 1 vraag: wie zou de 100 punten grens doorboren? Het werd Rik Groeneveld. Tot grote vreugde van zijn dansende ploeggenoten en het luidruchtige publiek schoot hij een tiental seconden voor tijd van heel ver een loepzuivere driepunter binnen. Dit machtige schot kostte hem na afloop wel een blatje bier.

Virtus had gewonnen, maar wel met een zeer nare bijsmaak.

Aanstaande zaterdag speelt Virtus de promotiewedstrijd tegen de ongeslagen kampioen uit de eerste divisie A: Zeemacht uit Den Helder, waarna een week later de return volgt. Het wordt een uiterst zware klus voor de Werkendammers, maar met de steun van het trouwe publiek is een verrassing altijd mogelijk. De wedstrijd begint om 19.00 uur.

Scores
Stan Bruijstens:15p; Niels Plieger: 14p; Martijn Both en Ton Visser:13p; Joep de Kleijn en Cas Vos: 10p; Jasper v Houwelingen en Jimmy v Leeuwen:6p; Patrick Both:5p; Rick Groeneveld en peter v d Stelt:3p.

Chris van der Wiel

Voorafgaand aan de wedstrijd, op donderdag 19 april was de uitvaart van oud-voorzitter Chris van der Wiel (57). Hij stond de afgelopen 13 jaar aan de basis van de wederopstanding van Virtus en zette zich met hart en ziel in voor de totale vereniging. Speaker Han van den Akker opende de wedstrijdavond en gaf het woord aan Rik Cornet, die namens het Bestuur een memoriam uitsprak. Daarna somde heren 1 coach Edwin Dekkers de verdiensten van Chris op en overhandigde zijn drie aanwezige zoons, allen oud-lid van Virtus, een aandenken namens de hele selectie.

Virtus schreef in herinnering op haar website:

Chris was een rustige en vriendelijke man. Wij hebben Chris leren kennen als een bijzonder betrokken bestuurslid, waarbij het belang van de vereniging altijd voorop stond. BC Virtus heeft veel aan Chris te danken. Een mooi voorbeeld is de totstandkoming van ons streetcourt. Hij heeft voor dit project de kar getrokken. Ook na het neerleggen van zijn functie was Chris nog vaak te vinden in sporthal de Crosser om wedstrijden te bekijken. Tot het laatst toonde hij daarmee zijn betrokkenheid bij de vereniging.

 

Meer berichten
Shopbox