Een teek bijt zich vast in de huid en begint dan bloed te zuigen. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Foto: Hans Smid
Een teek bijt zich vast in de huid en begint dan bloed te zuigen. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Foto: Hans Smid (Foto: Hans Smid)

Tekenseizoen start; app nieuw wapen in strijd tegen Lyme

DEN BOSCH - De Week van de Teek startte maandag 16 april en daarmee start ook het tekenseizoen. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kan wie erdoor gebeten wordt flink ziek maken, zeker als de teek lang vastgebeten in de huid zit.

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven tussen bladeren en in hoog gras en struikgewas. Ze lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt.

De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte evenwel flinke chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. De GGD Brabant-Zuidoost adviseert daarom om huid en kleding altijd goed te controleren op teken, met name na een ontspannen verblijf in de natuur.

Een teek gevonden? Iedereen kan die dan eenvoudig zelf verwijderen met een pincet of tekentang. Ontsmet daarna het beetwondje en noteer wanneer en waar de huid gebeten is door de teek. Zijn de teken niet te verwijderen uit de kleding, was deze dan op 60 graden Celsius of doe ze in de wasdroger.

Naar de huisarts? Als de teek langer dan 24 uur in de huid gezeten heeft, overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is. Is de teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot 3 maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Zijn er lichamelijke klachten? Ga naar de huisarts en meld het feit dat er een tekenbeet is geweest.

De app Tekenbeet helpt te controleren op teken, laat zien hoe een teek te verwijderen is en geeft aanvullende informatie van de actuele tekenactiviteit. Verder is het mogelijk om een zogenoemd tekendagboek aan te leggen. Daarin wordt de tekenbeet niet alleen geregistreerd, maar die geeft ook een herinnering om de status van de beet te controleren.

Wie vragen heeft over een tekenbeet, kan contact opnemen met het team infectieziekten van GGD Hart voor Brabant via telefoonnummer 088-368 6421 of de website www.ggdhvb.nl.

Meer berichten
Shopbox