Foto: Ronald Veuger

Fort Giessen na ingrijpende restauratie weer geopend

Zaterdag is Fort Giessen na een ingrijpende restauratie weer opengesteld. De openingshandeling werd verricht door Henri Swinkels (met microfoon), gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur, en Joseph Vos, voorzitter van Brabants Landschap, de eigenaar van het fort. Zij onthulden, geassisteerd door reenactors van de Vereniging Historische Militaria, een origineel 19e-eeuws affuit dat elders maar stond te verpieteren. Dat heeft gelijk met het fort ook een flinke opknapbeurt gekregen en heeft nu in Giessen een prominente plek gekregen.

door Ronald Veuger

Giessen - In 1971 werd Brabants Landschap eigenaar van de forten Altena, Bakkerskil en Giessen. Die waren alle drie aan een flinke restauratie toe. Bij de eerste twee is die al een poosje voltooid en zaterdag kon ook op Fort Giessen de vlag uit.

De steen die in de imposante voorgevel is gemetseld ter herinnering aan het bezoek van Koningin Wilhelmina aan Fort Giessen op 29 september 1915 is niet te missen. Misschien heeft die ook wel zo'n prominente plek gekregen omdat men toen al dacht dat dat voorlopig wel eens de laatste keer zou kunnen zijn geweest dat er een metselaar op het fort aan de gang was geweest. Dat lijken misschien wat zwaar aangezette en vrij vertaalde welkomstwoorden van Jan Baan, directeur van Brabants Landschap, maar hij herinnerde de aanwezige gasten eraan aan 'dat er in 100 jaar eigenlijk geen fatsoenlijk onderhoud aan het fort was gepleegd terwijl ook dit fort toch beslist onder ons cultureel erfgoed valt. En in dat woord ligt een verantwoordelijkheid besloten: we hebben de plicht om dat erfgoed aan de volgende generaties na te laten," aldus Baan.

De restauratie kan je, in navolging van Fort Altena en Fort Bakkerskil, die ook eigendom zijn van de natuurvereniging, zonder reserve als zeer geslaagd noemen. Kreeg Fort Altena na de restauratie een commerciële horecafunctie en werd Fort Bakkerskil omgetoverd tot een aangename bed & breakfast, Fort Giessen is nog steeds toebedeeld aan de natuur. Want behalve onder meer de twee verenigingen Altenatuur en Archeo-Altena, heeft vooral ook een grote kolonie vleermuizen een onderkomen in het fort. "En die mogen we best wat bescherming bieden", zei beheerder Bart Pörtzgen van het Brabants Landschap.

Rijk
Tegelijk werd door Hannie Visser-Kieboom van Erfgoed Altena en burgemeester Arie Noordergraaf het Educatiepark Eerste Wereldoorlog geopend.
De restauratie heeft twee jaar geduurd en kostte twee miljoen euro. Daarvoor heeft de provincie flink de portemonnee getrokken en zo zijn we dus allemaal wat 'armer' geworden. Maar, daar hebben we ook allemaal, en generaties na ons, iets voor teruggekregen. Iets? Een rijk bezit!

Meer berichten
Shopbox