Niels Plieger scoort twee van zijn 20 punten. Door de zege heeft Virtus zich in een uitstekende positie gemanoeuvreerd om zaterdag in eigen huis voor de tweede keer kampioen te worden in de landelijke Eerste Divisie B van de Nederlandse Basketbal Bond. Foto: Martijn Visser
Niels Plieger scoort twee van zijn 20 punten. Door de zege heeft Virtus zich in een uitstekende positie gemanoeuvreerd om zaterdag in eigen huis voor de tweede keer kampioen te worden in de landelijke Eerste Divisie B van de Nederlandse Basketbal Bond. Foto: Martijn Visser

Virtus op drempel kampioenschap

Na het trieste bericht van het overlijden van Chris van der Wiel afgelopen vrijdag is er na overleg met de NBB, selectie, staf en familie unaniem besloten om toch de wedstrijd te spelen. Na een minuut stilte begon Virtus aan de moeilijke opdracht om in Nijmegen tegen Wyba een goed resultaat neer te zetten. Wyba is een onberekenbaar team, wat op de vreemdste momenten kan stunten.

Nijmegen - Niels Plieger, Patrick Both, Jimmy van Leeuwen, Peter van de Stelt en Ton Visser openden heel sterk in een hoog tempo en zette Wyba onmiddellijk onder grote druk via een full court press. Een kopie van de vorige week, toen Attacus op dezelfde wijze werd bespeeld. In no time liet het scorebord 2-12 zien. Wyba vluchtte in een time-out om het tij te doen keren. Virtus bleef goed bij de les en sloot het eerste kwart prima af: 14-26. In het tweede kwart bleef Virtus het spel bepalen. Alle spelers verschenen binnen de lijnen. Deze mutaties zwakten het spel niet af. Gedisciplineerd bleef Virtus het spel bepalen en bouwde tot aan de rust een nog grotere voorsprong: 27-43.

Na de rust kantelde de wedstrijd enigszins in het voordeel van Wyba. Zoals dit seizoen al vaker is gebeurd, werden de Werkendammers wat slordiger. De felle man-to-man defense was in de kleedkamer achter gebleven. De ruime voorsprong was hier debet aan. Wyba rook haar kans en vooral onder de borden werden zij oppermachtig en begonnen aan een inhaalrace. Na het derde kwart had de thuisploeg de achterstand flink terug gebracht: 50-58. Tot grote vreugde van het thuispubliek en de coach.

Coach Edwin Dekkers sprak zijn team in felle bewoordingen toe in de hoop de wedstrijd weer in Werkendams voordeel te doen kantelen. Dit lukte. De felle defense stelde Wyba weer in de problemen en Virtus sloeg met een 0-7 run weer een flink gat. Patrick Both ontfermde zich over de veel scorende center en gunde hem geen millimeter ruimte.

Wyba gaf zich gewonnen, waardoor Virtus de wedstrijd op routine uitspeelde en de thuisploeg slechts zeven punten liet maken in het laatste kwart. Eindstand: 57-80.

Scores: Niels: 20 punten, Jasper: 12 punten, Jimmy: 10 punten, Martijn: 10 punten, Peter: 8 punten, Ton: 8 punten, Joep: 6 punten, Patrick: 6 punten.

Door deze zege heeft Virtus zich in een uitstekende positie gemanoeuvreerd om zaterdag in eigen huis voor de tweede opeenvolgende keer kampioen te worden in de landelijke Eerste Divisie B van de Nederlandse Basketbal Bond.

Tot groot plezier van de Werkendammers 'won' concurrent Dreamfield maar net van laagvlieger Trajanum (48-54), waardoor Virtus tegen datzelfde Trajanum in eigen huis een feestje kan bouwen.

Meer berichten
Shopbox