De pinksterbloem bevat veel vitamine C maar ook mosterdolieglycosiden, die verlichten de werking van de nieren en de bitterstoffen ondersteunen het hart.
De pinksterbloem bevat veel vitamine C maar ook mosterdolieglycosiden, die verlichten de werking van de nieren en de bitterstoffen ondersteunen het hart.

On-kruid: Pinksterbloem

door Jules Faber

Elk jaar kijk ik weer uit, naar de paarse gloed in de weilanden van de pinksterbloem. Alleen de naam 'pinksterbloem' verbaasd mij telkens weer, want met Pinksteren is het bloemetje al lang uitgebloeid.

De Latijnse naam voor Pinksterbloem is Cardamine pratensis. Pratensis is Latijnse voor 'weide', waar deze plant graag groeit. Cardamine komt van cardis wat 'hart' betekent. In de oudheid werd thee van de pinksterbloem al gebruikt om de pijn van het hart te verzachten.

Pinksterbloem groeit graag in natte landerijen, bossen en moerassen. Vroeger kleurden deze bloemen hele weilanden paars, nu staan de pinksterbloemen enkel nog aan de slootkanten waar het gras niet bemest wordt. Dat is ook de reden waarom de koeien graag aan de slootkanten eten, daar groeien planten die zonder synthetische mest gegroeid zijn.

De pinksterbloem is ook een geliefde bloem voor verschillende insecten, die hun buikjes kunnen vullen met honing dat uit twee honingkliertjes uit de bloem komt.

De Pinksterbloem kan gegeten worden, zowel de blaadjes als de bloem. Hij heeft dezelfde pittige smaak als waterkers, een beetje scherp maar wel fris. Daarom past hij goed in kruidenboter. Onze oosterburen vinden het lekker om de pinksterbloem door de kwark te doen.

Recept: pittige groene saus van Pinksterbloemen
Ingrediënten: bos pinksterbloemen, olijfolie, sap van een halve citroen en wat zeezout.
Werkwijze: Doe de pinksterbloemen met stelen en al in de blender. Voeg dan citroensap, wat olijfolie en een eetlepel zout toe. Blend tot je een mooie lopende groene saus krijgt.

De saus is heerlijk op een broodje kaas of bij gebakken kip of vis

Meer berichten
Shopbox