Als u het krenteboompje nu plant dan kunt u het volgend jaar genieten van de heerlijke vruchten.
Als u het krenteboompje nu plant dan kunt u het volgend jaar genieten van de heerlijke vruchten.

On-kruid: Krenteboomp (Amelanchier)

door Jules Faber

Het is u vast al opgevallen: de witte bloesems langs de snelwegen en viaducten, en dat nog wel in deze tijd van het jaar. Het is het Amerikaans- of het Drentskrentenboompje, door Rijkswaterstaat massaal aangeplant vanwege zijn ingetogen groei en de maximale groeihoogte van drie meter.

De Latijnse naam voor krenteboompje is Amelanchier. Het is eigenlijk een struik en hij komt vooral voor op het Noordelijke halfrond. Een struik die zeer winterhard is en heerlijke super gezonde bessen geeft, boordevol vitaminen. Daarnaast kun je van het krentenboompje meerdere keren per jaar genieten.

Deze bladverliezende struik loopt in het voorjaar in april uit, met een overweldigende bloei van hangende witte bloemtrossen. Daarna volgen schitterende bladkleuren die per soort variëren van oranjerood tot bruinrood. Na de bloei verschijnen er paars/rode, eetbare besjes (krenten) deze zijn 5 tot 15mm groot en hebben een kroontje aan het uiteinde. Dankzij deze vruchten is het krentenboompje aan zijn naam gekomen. Als ze rijp zijn (eind juni tot begin juli), zijn ze dieppaars, tegen het zwarte aan. Oogst ze wel op tijd, want ook vogels zijn gek op de vruchten en hebben de struik vaak binnen enkele uren leeggeplunderd.

De Krentenboombessen bevatten een aanzienlijke hoeveelheden voedingsvezels, vitamine A, B2 en C en daarnaast ook nog de mineralen, ijzer, mangaan, calcium en kalium. Het is een voedingsprofiel wat vergelijkbaar is met de inhoud van bosbessen.

Door de Canadese inheemse volkeren werd de schors ondergedompeld om er thee van te zetten voor maagproblemen. Ook werd thee van de schors en twijgen gebruikt om te herstellen na een bevalling.

Meer berichten