Longkruid (Pulmonaria)

De Latijnse naam pulmo betekent long, daar komt de naam longkruid vandaan. De zacht behaarde, gevlekte en slijmerige bladeren lijken op het gevlekte longweefsel van mensen. In het wild komt hij nog maar zelden voor, maar in tuinen wordt zowel het gevlekt longkruid als het smal longkruid veel aangeplant om zijn fraaie bloemen die verkleuren: van rozerood naar blauw.

Er is een sage die vertelt dat terwijl Maria Jezus borstvoeding gaf, er enkele druppeltjes moedermelk op de bladeren van het longkruid vielen. Sindsdien hebben de bladeren witte vlekjes gekregen en een geneeskrachtige werking.

In de moderne farmacie gebruikt men extracten en aftreksels van de bladeren voor behandeling van ontstekingen aan de luchtwegen. Longkruid is namelijk sterk slijm- en vochtafvoerend bij keelpijn, hoest, bronchitis en versterkt de longen bij chronische aandoeningen. Daarnaast werkt Longkruid weerstandverhogend, is verkoelend bij hoge koorts en ontstekingen en werkt versterkend bij chronische diarree.

Longenthee 1 eetlepel fijn gehakt longkruid met 1 theelepel weegbree en 1 theelepel gestampt venkelzaad, zet hier een 1 kop thee van, 10 minuten laten trekken.
Met kleine slokjes drinken, 3 keer per dag een kopje.

Siroop Breng 1 liter water met 1 hand vers longkruid, een venkel en 350 gram donkere kandij, aan de kook.
Laat dit inkoken tot een halve liter, 3 x daags hiervan 1 eetlepel nemen.

Allantoïne komt ook voor in Smeerwortel. Het is een stof die vermoedelijk niet ongevaarlijk is. In sommige landen zitten er dan ook beperkingen op het inwendig gebruik van longkruid. Daarom zijn hogere doseringen dan hierboven af te raden.

Meer berichten