Geur

door Jules Faber

Als de klok eind maart weer een uurtje vooruit gezet is, kan de temperatuur 's morgens weleens dalen tot het vriespunt. Terwijl overdag de temperatuur kan oplopen tot wel 15 graden. Met als gevolg dat je 's morgens met handschoenen en een jas aan op weg gaat naar je werk en je dan met je jas over je arm en je zonnebril richting huis gaat.

Als je dan, zoals ik, regelmatig gebruik maakt van het openbaar vervoer, en dan ook nog in de spits, en dan de man die al hardlopend en bezweet net op tijd de bus kon halen naast je gaat zitten met een zweetgeur die je al duidelijk op een afstand ruikt. Het is een aanvulling op de al heersende geuren in de bus. Het is een ietwat lichtzurige zweetlucht.

Ik kan mij dan ook moeilijk voorstellen dat wetenschappers beweren dat we onze partner op de geur uitkiezen. Of zou dat kiezen toch onbewust gebeuren en niet zoals in de natuur waar de geur een duidelijk communicatiemiddel is? Dan moet ik constateren dat mijn eventuele partner zeer zeker niet in de bus zit.

Van al onze zintuigen is geur verreweg de belangrijkste. Het beïnvloed direct onze gevoelens. Maar liefst 65 procent van onze emoties wordt bepaald door wat we ruiken. Onze eerste zintuiglijke waarneming is de geur van het vruchtwater en wat later heeft de geur van je moeder een kalmerend effect op je. Als ik dan weer eens een zurige geur ruik, doet mij dat meteen denken aan mijn lerares Engels op het Grafisch Lyceum. Geur is dus duidelijk verbonden met data. Zweetlucht is daarom heel persoonlijk en onderhevig aan wat je eet en drinkt, maar je leefomgeving telt ook duidelijk mee. Dat geur bijzonder ingewikkeld en moeilijk te omschrijven is, blijkt wel als je bijvoorbeeld de geur van koffie moet omschrijven. Je kunt wel zeggen: "Het is de geur van koffie". Maar dan ben je er nog niet. Je moet een beeld vormen waar je die geur aan kan koppelen.

Een aantal eigenzinnige wetenschappers en creatieve personen werken aan een project om door middel van geuren een bepaald persoon te kunnen ruiken, ook als is hij niet (meer) aanwezig. Om de geur te vangen van een persoon moet hij vijf minuten in een luchtdichte bak gaan liggen met alleen maar zuurstof. Over zuurstof gesproken: gelukkig zijn we bijna bij de halte waar ik uit moet stappen. "Mag ik er even langs", zei ik tegen de man naast mij. "Ik moet er hier uit."

Meer berichten