Tentoonstelling 'Vogels' in Biesbosch MuseumEiland

Kunstenaar Achilles Cools exposeert met 'Vogels' van 1 april tot en met 1 juli in het Biesbosch MuseumEiland.

Werkendam - Cools is schilder, graficus, beeldhouwer, dichter en schrijver. Al meer dan veertig jaar is hij dagelijks actief als kunstenaar en dus zeer productief. Schilderijen en beelden van hem bevinden zich in belangrijke musea en verzamelingen in verschillende landen. Grote beelden van hem staan als monument op openbare plaatsen.

Achilles heeft geen behoefte aan grote woorden of theorieën. Zijn kunst leeft vanuit aandachtig en gevoelig observeren. Hij toont in zijn kunst een wereld die wij normaliter niet te zien krijgen. Bovendien bezit zijn kunst een moraal die niet genoeg geprezen kan worden: eerbied voor leven en natuur. Vogels spelen een belangrijke rol in zijn werk. De schilderijen in de tentoonstelling zijn daar getuige van. Hij kent de verwondering voor het kleine in de grootsheid van de dingen. Hij heeft zich altijd verdiept in planten en dieren, creëerde een grote heemtuin, een kauwenhuis met een kauwencolumbarium waar rondom een zwerm kauwen vliegt.

De kauw is een hoofdmotief in zijn beeldend werk en is een verlengstuk van hemzelf. Hij bekijkt de wereld door de ogen van een kauw. Cools bestudeerde de kauwen en schreef er ook boeken over. De tentoonstelling wordt zaterdag om 14.00 geopend met de lezing 'Kauwen in de Spiegel' door Cools zelf. Na de lezing, rond 16.00 uur, zal Cools nog boeken signeren. Zijn boeken zijn te koop in de museumwinkel, maar je mag natuurlijk ook je eigen exemplaar meenemen. Er zijn geen extra kosten verbonden aan de lezing of de tentoonstelling, je betaalt alleen de entreeprijs voor het museum (8,50 euro).

Meer berichten