Logo nieuwsbladaltena.nl


Een tip: Laat op 1 april je veterschoenen in de kast staan...
Een tip: Laat op 1 april je veterschoenen in de kast staan...

Waar komt grappendag 1 april vandaan?

Zoals elk jaar is het weer lachen, gieren, brullen op 1 april en dat zal dit jaar niet anders zijn. Traditioneel zijn er veel nieuwsberichten en productintroducties die vaak erg grappig en soms zelfs te mooi om waar te zijn. Maar waar komt 1 april vandaan?

door Jules Faber

1 april is geen typisch Nederlands feest, ook in het buitenland is het bekend. In Engelstalige landen wordt 1 april 'April Fool's Day' genoemd. In Frankrijk is het 'Poisson d'avril', wat dan weer een letterlijke vertaling lijkt van de 'Aprilvis' zoals het in België wordt genoemd. In Rusland wordt de dag 'Den Doeraka' genoemd, dag van de dommerik.

Maar hoe is 1 april ontstaan? Er zijn bronnen die melden dat de geschiedenis van deze dag dateert van de Franse wijziging naar de Gregoriaanse kalender in 1806, voor die wijziging werd Nieuwjaar gevierd op 1 april. Er waren vooral in het begin veel mensen die dit vergaten, zij kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feesten. Maar dit klopt niet. De eerste vermelding van een 1 aprilgrap komt voor in een Franse bron uit 1508, ruim voor de tijd van de wijziging van de nieuwjaarsdag. De eerste vermelding van 1 april in Nederland komt uit 1560, uit een gedicht. De geschiedenis lijkt dus minimaal terug te gaan tot aan het begin van de 16e eeuw.

Weer een andere theorie meldt dat 1 april is ontstaan uit het Feest der Zotten, een middeleeuws festival (La fête des fous), erg populair in Frankrijk tijdens de middeleeuwen. Tijdens dit festival werd een valse paus of bisschop gekozen, die verschillende rituelen moesten uitvoeren, een parodie op de geestelijkheid. In Nederland heb je bijvoorbeeld: '1 april verloor Alva zijn bril', refererend aan het feit dat op 1 april 1572 Den Briel werd ingenomen door de watergeuzen. Andere verklaringen kijken naar het onbetrouwbare aprilweer (april doet wat hij wil). De bekendste 1 aprilgrap? Je veter is los. Dus laat je veterschoenen op 1 april in de kast staan en laat je niet voor de gek houden.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox