Bijzonder aan de bloei van de forsythia is dat de bloemen op kaal hout verschijnen en uitbundige bloeien met gele klokjesbloemen.
Bijzonder aan de bloei van de forsythia is dat de bloemen op kaal hout verschijnen en uitbundige bloeien met gele klokjesbloemen.

On-kruid: Chinees klokje (forsythia)

door Jules Faber

In april is het weer zover, het voorjaar wordt dan uitbundig aangekondigd door het geel van het Chinees klokje (Forsythia). De tuinen en plantsoenen staan er vol mee. De struik bloeit al terwijl de meeste planten nog geen bladderen hebben. Juist op het moment dat we in de tuin zo'n zonnig kleurtje goed kunnen gebruiken.

Menig voortuintje wordt opgefleurd met de forsythia, maar ook bij de bloemist zijn de emmers gevuld met het geelkleurende Chinees klokje. Je kunt er niet aan ontkomen, de forsythia zie je overal, zowel in de tuin als op je tafel.

Rond 1840 is het Chinees klokje voor het eerst in Europa ingevoerd vanuit China, Japan en de Balkanlanden. Hij is vernoemd naar W. Forsyth, de directeur van de Royal Kensington Gardens in Londen, en behoort tot de familie van de olijfachtige (Oleaceae). Bijzonder aan de bloei is dat de bloemen op kaal hout verschijnen en uitbundige bloeien met gele klokjesbloemen.

Na de bloei verschijnen er aan de takken groene bladeren die in het najaar van de struik vallen. De plant gaat dan kaal de winter in en dan wordt de opgaande takkenstructuur goed zichtbaar. De wat hoekige takken zijn veelal hol zijn van binnen.

De forsythia is winterhard en kan na 10 jaar een hoogte van ongeveer 2,5 meter bereiken. Overigens kunt je hem ook als haagplant, of geleid langs een muur of schutting als klimplant gebruiken. Plant de struik wel op een zonnige tot half schaduwrijke plek in je tuin. Hij stelt niet veel eisen aan de grondsoort.

De werking van de thee van de nog groene, onrijpe vruchten kan in Westerse termen vertaald worden als antibacterieel, koortsverlagend en ontstekingsremmend.

Meer berichten