Vensterbank

door Jules Faber

Als ik zo vlak voor Pasen bij een van de bakkers in de regio binnenstap en de heerlijke geur van chocoladepaasfiguren mij tegemoet komt, dan neemt deze geur mij wel eens terug aan mijn jeugdjaren. Want zo ongeveer een week voor Pasen, heel vroeg in de ochtend, was mijn vader bezig met het smelten van chocolade in een pan volgens 'een geheim recept'.

Voordat ik wakker werd, kwam de geur van chocolade mijn neusgaten al binnen. Nou dat was nog eens fijn wakker worden! Ik kleedde mij dan snel aan en ging meteen naar de keuken toe. Daar stonden, op het granietenaanrecht, de gietijzeren vormen van een paashaas en een kip al klaar om gevuld te worden met de zelfgemaakte vloeibare chocolademassa.

Met een vaste hand goot mijn vader de warme gesmolten massa in de vormen. Eenmaal afgekoeld lakte hij de twee helften vakkundig aan elkaar met wat eiwit van een ei. Om daarna met een scherp mes, het naadje weg te snijden.

Ik was altijd super trots op mijn vader dat hij toch ieder jaar weer zo'n mooie paashaas of kip kon maken. Helaas zijn mijn vaders chocoladevormen niet meer in mijn bezit, dus de traditie wordt niet voortgezet.

Toen ik een jaar of 6 was, heb ik eens zo'n lekkere chocoladehaas, die ik van mijn vader had gekregen, voor het raam op de vensterbank had gezet. Daar moesten de planten maar wat ruimte voor afstaan. Iedereen die langs liep, kon zien wat een prachtige chocoladepaashaas mijn vader voor mij gemaakt had. Maar ik had geen rekening gehouden met de zon.

Die dag na school ging ik snel naar huis. Ik ging niet bij mijn vriendjes spelen, want ik wilde mijn chocoladehaas bewonderen. Eenmaal vlakbij het raam, zag ik tot mijn grote verbazing geen paashaas voor het raam meer staan...

Toen ik dichterbij kwam en mijn neus tegen de ruit drukte, zag ik dat er nog een zielig hoopje chocolade op de vensterbank lag. Een deel droop zelfs van de vensterbank af, op de grond.

Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat mijn moeder daar helemaal niet blij mee was en ik nog veel minder, want ik had dat jaar geen chocoladepaashaas.

Fijne paasdagen.

Meer berichten