Trees, Theun-Owen, Jan-Paul jr. en Jan-Paul sr. van ’t Net (v.l.n.r.): “We hebben twee koetjes waarvan we er een melken.” Die twee zijn De rooie (links) en daarachter staat Jers. Die naam is afgeleid van het ras, de Jerseykoe.
Trees, Theun-Owen, Jan-Paul jr. en Jan-Paul sr. van ’t Net (v.l.n.r.): “We hebben twee koetjes waarvan we er een melken.” Die twee zijn De rooie (links) en daarachter staat Jers. Die naam is afgeleid van het ras, de Jerseykoe. (Foto: Ronald Veuger)

'We zijn door de buurtgenoten meteen warm onthaald'

't Kooyke staat met kloeke letters op de gevel en dat doet denken aan eenden. Maar om nu te zeggen dat het in onze regio wemelde van de eendenkooien gaat wat ver. Of toch niet?

door Ronald Veuger

Dussen - De immense vrachtwagen die op het toegangspad staat laat er geen twijfel over bestaan wat Jan-Paul van 't Nets beroep is en wat hij vervoert: kaas. Zijn echtgenote Trees is in een boerenomgeving opgegroeid en weet van huis uit ook wel wat kaas is. En door kaas ontmoetten ze elkaar enkele jaren geleden voor het eerst.

Nu, enkele jaren later, danst de kleine Jan-Paul (17 m) in z'n box en heeft de enkele weken oude Theun-Owen alleen nog maar aandacht voor de voeding die z'n moeder hem geeft in de voormalige boerderij even boven Dussen. Die gezinsuitbreiding is nog steeds een mooie aanleiding om door Trees gemaakte kwarktaart te serveren. Nee, niet met melk uit de supermarkt maar, en hoe kan het ook anders als je in een boerenomgeving bent opgegroeid, met melk van de eigen koe.

Trees: "We hebben twee koetjes waarvan we er één melken. En er gaat een derde bijkomen, want deze voormalige boerderij is er nog helemaal voor ingericht."

Jan-Paul: "Voor we hier in september vorig jaar kwamen wonen hebben we vijf jaar in Hilversum gewoond. Daar ben ik ook geboren. Van huis uit gingen we elke zomervakantie steevast naar Zuid-Limburg waar m'n ouders een huisje huurden. Op een boerderij. Dat vond ik altijd al een prettige gewaarwording. Dat eenvoudige, dat rustige, dat stille trok me enorm."

Geknipt
Trees' wieg stond in Hardinxveld en 'beestjes' trokken haar al van jongs af. "Mijn moeder was boerendochter en m'n vader had altijd wel een paar varkens, pinken of wat ook. Die agrarische achtergrond en liefhebberij kwam me later ook goed van pas toen ik als een moderne handelsreiziger met m'n bus langs de boeren trok met allerlei spullen die op een boerenbedrijf nodig zijn. Van laarzen, tot klompen. En zo kwam ik ook wel eens in het Land van Heusden en Altena. Hoewel we in Hilversum plezierig hebben gewoond, bleef ruimte en mestgeur toch altijd trekken. Tja, en toen we hier kwamen kijken waren we meteen verkocht."

Jan-Paul: "We wonen hier heerlijk ook al omdat we door de buurtgenoten meteen warm zijn onthaald. We voelen ons hier zeker al thuis en we hopen dat een van de kinderen later het stokje van ons overneemt."

Dat is voor later. Al veel eerder krijgen ook Jan-Paul junior en Theun-Owen de leeftijd dat ze eendjes willen gaan voeren. Dat kan dan aan huis. Want als er op 't Kooyke ruimte is voor drie koetjes, dan is er ook wel ruimte voor een plasje voor een paar eenden. De omgeving is er geknipt voor (zie hiernaast) en de naam is er. Kortom, de eendjes zullen warm onthaald worden; net als de bewoners bij hun komst.

Relict
Het voor Trees en Jan-Paul van 't Net en hun kinderen ideale huis net boven Dussen is in 1936 gebouwd. Ver vóór de ruilverkaveling dus, toen de kaart er volstrekt anders uitzag. Maar, anders dan bijvoorbeeld ten oosten van Almkerk, waar de eendenkooien niet op één hand zijn te tellen, zie je er boven Dussen op topografische kaarten uit de eerste helft van de vorige eeuw geen enkele. Waarom zal Hendrik van Schendel zijn nieuwe boerderij die hij door Piet van Mierlo uit Dussen had laten bouwen, dan een naam hebben gegeven die verwijst naar een eendenkooi? Zijn zoon Jan, die op 't Kooyke is geboren en er tot de komst van de familie Van 't Net met zijn echtgenote heeft gewoond, weet het antwoord. "In de directe omgeving van de boerderij, de eerste in de polder, heeft als gevolg van een verlaging in het land een eendenplas gelegen. Dat bracht m'n vader erop om de boerderij 't Kooyke te noemen."

Overblijfsel
Op de topografische kaarten is daar niets meer van terug te vinden. Of moet je met andere ogen kijken? Jan Taat van de Stichting Gelderse Eendenkooien heeft van die kennersogen. Het Land van Heusden en Altena valt weliswaar buiten zijn directe aandachtsgebied, maar hij weet aan de hand van een topografisch kaartje wel raad met de vraag hoe dat zit met een eendenplas boven Dussen. Op de topografische kaart staat wel degelijk een rechthoekje dat wijst op een vroegere eendenplas. Hij stuurt een actuele hoogtekaart van het gebied tussen globaal 't Kooyke en de Kornse Dijk (zie afbeelding hiernaast) en wijst op het rechthoekje onder de pijl.

Taat: "Dat wijst vaak op een oude kooiplas, lager gelegen vanwege de verlanding. Op de hoogtekaart is dat rechthoekje weliswaar zichtbaar, maar de grond eromheen is in de afgelopen twee eeuwen veel bewerkt en ook nog in een ruilverkaveling terecht gekomen. We noemen dit een kooirelict, een overblijfsel uit vroegere tijd dat nog getuigt van de toestand zoals die ooit was."

Meer berichten