On-kruid: Voorjaar in de Kornse Boezem

door Jules Faber

De vroege lentezon nodigde mij uit voor een wandeling door de Kornse Boezem even ten noorden van Dussen. Tussen het nu nog kale gras, zie ik de eerste planten boven de grond komen. Het klein hoefblad en nog andere voorjaarsbode, bieden zich al aan. De lentezon zorgt ervoor dat de uitlopende knoppen een nieuwe kleur aan de dag toevoegen. Het is toch wel knap dat het bioritme van de natuur onverstoord doorgaat en elk jaar weer deze knappe prestatie levert. Terwijl ik mijn weg vervolg over het pad, hoor ik in de verte het vee in de stallen onrustig loeien. Ook zij herkennen het voorjaar, het zit in de lucht.

Als ik langs de sloot loop, zie ik de grillige vormen van de lucht weerkaatsen in de sloot, waarboven de muggen een ingewikkelde dans uitvoeren. Elke dag opnieuw verandert er van alles. Het weer doet dapper mee. Het ene moment zon, het andere moment een regen- of hagelbui; de maartse buien rollen af en aan. Maart is ook de maand van het prille geluk van de vogels, die actiever worden met fluiten en nesten bouwen.

Del knotwilgen ondergaan het knotten telkens maar weer gewillig. Ach weet u, met de wilg kun je eigenlijk alle kanten op. Rondom de stam groeien viooltjes en madeliefjes die ook genieten van de ochtendzon, en langs het pad groeit nu volop speenkruid. Het frisgroen, kleurende fluitenkruid en de jonge topjes van het kleefkruid zijn in deze tijd van het jaar ook duidelijk aanwezig. Dit is ook de beste tijd om de jonge scheuten van het kleefkruid te verzamelen en daar een lekker soepje van te koken, eventueel kun je er zevenblad uit je tuin aan toevoegen.

Vergeet niet een goed plantenboekje mee te nemen, dan weet je wat je eet.

Meer berichten