Christiaan van de Vegt van bakkerij Verba uit Sleeuwijk (ook in Rijswijk en Brakel, links) en Ron de Kwant van de gelijknamige Keurslagerij in Hank. Zondag weten ze of één van hen óf Jeroen van Dongen uit Wagenberg voor 2018 de trofee ‘Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’ krijgt.
Christiaan van de Vegt van bakkerij Verba uit Sleeuwijk (ook in Rijswijk en Brakel, links) en Ron de Kwant van de gelijknamige Keurslagerij in Hank. Zondag weten ze of één van hen óf Jeroen van Dongen uit Wagenberg voor 2018 de trofee ‘Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’ krijgt. (Foto: Ronald Veuger)

Wie maakt lekkerste worstenbroodje?

Zeeland heeft z'n mosselen, Gelderland z'n rookworst en Limburg z'n vlaaien, maar Brabant heeft óók een bijzondere lekkernij in huis: het Brabantse Worstenbroodje.

door Ronald Veuger

Hank/Sleeuwijk - En omdat het nooit kwaad kan om de niet-kenners ook 'om' te krijgen, organiseren Scholengemeenschap De Rooi Pannen, het Summa College, het Cingel College, het Markland College en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging, in samenwerking met Omroep Brabant, dit jaar weer de wedstrijd 'Wie maakt het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje'. Dat 'Brabantse' is belangrijk, want in Groningen zullen ze behalve de bekende koek ook wel worstenbroodjes maken, maar dat is toch niet je van het volgens kenners. Brabantse kenners, dat spreekt.

Onder de vele makers steken enkelen boven de anderen uit en zij gaan elk jaar met elkaar de strijd aan wie van hen het lekkerste Brabantse worstenbroodje maakt. En dat we in onze regio niet naar de andere kant van de provincie hoeven om een lekker worstenbroodje te halen, bewijzen Christiaan van de Vegt van bakkerij Verba uit Sleeuwijk en Ron de Kwant van de gelijknamige Keurslagerij uit Hank. Slager? Inderdaad. En het is ook wel logisch dat de wedstrijd open staat voor ambachtelijke bakkers én slagers. Immers: zonder slager geen worst in het broodje en zonder bakker geen broodje om de worst.

Van de Vegt. "Vrijwel alle bakkers kopen hun worst bij een slager, meestal een vaste slager. En zo is de hechtere samenwerking tussen Ron en mij ontstaan. Hij is weliswaar geen bakker, net zo min als ik slager ben. Maar het moet van de jury wel jóuw broodje zijn. Daarom is Ron bij mij in de leer geweest om het broodje te kunnen bakken, want in de laatste ronde van het voortraject moest iedere gegadigde onder toeziend oog van de jury z'n eigen broodje zelf bakken. Andersom heeft Ron mij ingewijd in de kunst van het worst maken. Per slot van rekening is een finaleplaats persoonsgebonden."

Mystery shopper
Ook bij Keurslagerij De Kwant liggen de worstenbroodjes dagelijks verleidelijk op de toonbank. De Kwant: "Het eerste onderdeel van het voortraject was dat er een mystery shopper onze broodjes heeft gekocht. Op grond daarvan zijn we in de top 10 gekomen en later is hij nog een keer terug geweest. Dat heeft geleid tot een plaats in de top 3."

Als een slager en een bakker de handen ineen slaan moet er welhaast het lekkerste broodje uitrollen. Een win-winsituatie bij uitstek dus. Komende zondag wordt in De Drie Linden in Molenschot de uitslag bekend gemaakt. Het festijn wordt door Omroep Brabant vanaf 15.30 uur live op de tv uitgezonden.

Meer berichten
Shopbox