Bevlogen

door Dion Bouman

Ik zie ze vliegen. Vooral op warme zomerdagen wanneer ik op mijn ligbedje in de tuin naar de blauwe hemel kijk, zie ik de ene na de andere witte vogel over ons heen trekken. Soms met achterlating van de kenmerkende witte dampstrepen die elkaar kruisen.

Af en toe knijp ik dan mijn ogen even angstig dicht wanneer twee van die vogels tegen elkaar op lijken te vliegen. Natuurlijk zit er honderden meters ruimte tussen, maar dat zie je vanaf de grond niet. Een keertje was ik er zelfs van overtuigd dat ik het International Space Station zag overvliegen. Een heldere ster die met een redelijke snelheid recht over mijn tuin leek te gaan. Tegen de tijd dat ik had opgezocht waar dat ding precies vloog was het al aan de horizon verdwenen. Het kunnen dus net zo goed buitenaardse wezens zijn geweest die ook even kwamen meegenieten van een zonnige, heldere dag. En het wordt alleen nog maar leuker want er komt binnenkort meer verkeer over onze streek. Altena is namelijk aangewezen als een van de aanvliegroutes voor vliegveld Lelystad. De verwachting is dat vliegtuigen op een kleine drieduizend meter hoogte over ons heen zullen trekken. Wat dat precies gaat betekenen is niet geheel duidelijk. Hoe goed hoor je een vliegtuig van die hoogte? Ik weet dat ze heel wat lawaai kunnen maken.

Afgelopen november zat ik in een hotel waar meerdere keren per dag vliegtuigen op geringe hoogte over kwamen. Het was een mooi gezicht, en leuk voor mijn neefje dat al snel naar de lucht wees en "vlietuig" zei. Maar dat was op een vakantie, en ik denk niet dat ik de ervaring even leuk zou vinden als dezelfde machines elke dag over mijn huis heen zou vliegen. Graag zou ik dus zien dat de gemeente Altena, vooruitlopend op het betrekken van de Rabobank even informeert hoe veel geluid het oplevert. Drieduizend meter lijkt veel, toch lijkt het mij beter het zekere voor het onzekere te nemen en even na te vragen wat het precies in gaat houden.

De gemeente Werkendam richt zijn blik niet omhoog, maar naar beneden. Kindergraven zijn nu voor honderd jaar beschermd tegen ruiming. Dit nadat een paar jaar geleden kindergraven geruimd waren zonder dat de ouders waren ingelicht. Na honderd jaar zijn die ouders ook onder de zoden, is de gedachte, en zal er geen haan kraaien naar het leeghalen van een kindergrafje. Het is eigenlijk verschrikkelijk dat we in Nederland graven moeten ruimen. Nu leven we in een klein land en is ruimte schaars, dus het is begrijpelijk. Maar het is een van mijn persoonlijke redenen om niet te kiezen voor een begrafenis. Na een kleine twintig jaar lekker liggen, wordt je graf opengebroken en ga je ceremonieloos in een zogenaamde knekelput, of verzamelgraf. Lekker met z'n allen, want gezelligheid kent geen tijd. Zeer zeker niet als je de eeuwigheid daar doorbrengt. Nu is het niet dat een verbranding mij zo aanspreekt, maar daar lig je in elk geval nog alleen in. Uiteindelijk blijft er wat as over en een wolkje, en misschien dat ik mijn wolkje dan met de vliegtuigen mee over Altena stuur. Want gezelligheid kent geen tijd.

Meer berichten
Shopbox