Arend Koekoek geeft een toelichting over de robot van PixelFarming aan Anne-Marie Spierings. Kijk voor meer informatie op pachtjepixel.nl. Foto: Wim Hollemans
Arend Koekoek geeft een toelichting over de robot van PixelFarming aan Anne-Marie Spierings. Kijk voor meer informatie op pachtjepixel.nl. Foto: Wim Hollemans

Digitale moestuinen in Almkerk

Op een app bekijken hoe je wortelen en uien erbij staan, en hoe een robot ze water geeft en onkruid wiedt. Is dat de moestuin van de toekomst? Of de nieuwe vraag-gestuurde landbouw in Nederland? De ondernemers achter PixelFarming denken beide: zij gaan voor vraaggestuurd werken in de landbouw en een duurzame voedselketen. Dat levert ze deze maand de Agrofoodpluim op.

Almkerk - Stel je eens voor: geen velden vol graan, maar fietsen door een omgeving met allerlei soorten gewassen waar misschien wel jouw boontjes groeien. Die toekomst is dichterbij dan je denkt: je kunt nu al je eigen 'pixel' landbouwgrond reserveren. Op deze 2,5 m2 worden dan de groenten geteeld die je zelf 'digitaal' zaait. Dat kan tot op de plant precies: jij deelt je perceel in zoals je wilt via pachtjepixel.nl. Vervolgens volg je via een app hoe je groentegewas groeit, verzorgd en geoogst wordt via foto's die de robot verstuurt. De geoogste groente krijg je thuisgestuurd in een pakket. Komend seizoen test PixelFarming deze landbouwrobot en werkwijze op een proefveld van ongeveer 2500 m2 in Almkerk.

Geen chemicaliën
PixelFarming gaat voor een korte keten, en dus verbouw je groenten, bloemen of granen sámen met een agrariër bij jou in de buurt. Doordat een robot precies meet wat elke plant op welk moment nodig heeft, is er minder waterverspilling, zijn er geen chemicaliën nodig en is de bodem er beter aan toe. Dat heeft ook voordelen voor de agrofoodsector, vertelt ondernemer Arend Koekkoek: "De natuur regelt het zo dat er een ecosysteem ontstaat. Hierin groeit het gewas beter, wordt minder snel ziek en de natuur eromheen heeft er baat bij. Dat betekent: een betere oogst, en een mooie en gezonde natuurlijke omgeving met een diverser landschap."

Robots bouwen op een oude boerderij
In Almkerk werkt het team van innovatiecentrum De Campus samen met een groot aantal bevlogen, innovatieve denkers aan landbouwinnovatie. De landbouwrobot wordt ontwikkeld samen met onder meer de Wageningen Universiteit en het aantal samenwerkingen blijft groeien. Koekkoek: "In Almkerk krijgen we veel bezoek van mogelijke samenwerkingspartners: projectontwikkelaars, maar ook studiegroepen agrariërs. Ook starten komend jaar twee minors van de HAS Hogeschool met onderzoek naar de keten rond PixelFarming. Wie kunnen dit beter vormgeven dan deze jonge geesten? Zij moeten er verder mee in de toekomst!"

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings licht toe waarom Noord-Brabant zulke initiatieven graag in het zonnetje zet: "Met PixelFarming wordt handen en voeten gegeven aan de voedselketen van de toekomst: vraaggestuurd, dichtbij de consument, transparant, duurzaam en gezond voor mens, economie en natuur. Deze ondernemers gaan voor de toekomst, en dat vergt geduld en veel inzet. Hun vermogen om zoveel en zulke diverse expertises uit Brabant samen te brengen en met zo'n innovatief concept te komen is bewonderenswaardig."

Meer berichten
Shopbox