Slanke sleutelbloemen zijn zeldzaam en staan als beschermde soort op de rode lijst.
Slanke sleutelbloemen zijn zeldzaam en staan als beschermde soort op de rode lijst.

On-kruid: Sleutelbloem (primula veris)

door Jules Faber

Primula is afgeleid van primus, wat 'eerste' betekent, omdat hij gezien werd als een van de eerste bloeiers in het voorjaar. Veris wil zeggen 'van de lente'. De sleutelbloem is een echte vroegbloeier. Helaas komt hij steeds minder vaak voor in de natuur, maar is in het voorjaar in veel tuinen te vinden. Ze worden gekweekt vanwege hun kleurige bloemen. Deze kleur varieert van paars, geel, rood en roze tot wit.

De sleutelbloem is winterhard en 15-30 centimeter. De plant heeft een wortelstok met veel dunne worteltjes. De bladeren zijn langwerpig en groeien in een rozet, laag bij de grond. De bloemstengel heeft geen blad en vanaf april tot juni trompetvormige gele bloemen met oranje vlekken in een naar één zijde hangend scherm. Hij geeft de voorkeur aan gedempt zonlicht.

De wilde slanke sleutelbloem, primula elatior, heeft een rozet met grote groene, wat gekreukelde bladeren, tijdens de bloei en een hoge behaarde stengel met daaraan een stuk of 10 gele trompetvormige bloemen. Naast de bloei in de lente bloeit hij soms ook nog eens in de herfst. Slanke sleutelbloemen zijn zeldzaam en staan als beschermde soort op de rode lijst. Je kunt ze nog vinden in Zuid-Limburg.

Tegenwoordig over de gehele wereld gekweekt als tuin- keuken- en medicinaal kruid. In de kruidengeneeskunde wordt de wortel het meest gebruikt. Deze bevordert het ophoesten van slijm en werkt ontstekingswerend op de luchtwegen. Verse bloemen kunnen in salades worden verwerkt. Ze smaken lekker in pannenkoeken en cakes, een handvol verse bloemen toevoegen aan het pannenkoek- of cakebeslag is genoeg.

Meer berichten
Shopbox