Compliment

door Jules Faber

Mijn mobile piept, hij geeft een melding dat het 1 maart nationale complimentendag is. Nu moet ik eerlijk zeggen, elkaar verrassen doen we het hele jaar door al regelmatig. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan Valentijnsdag, Secretaresse dag en Moeder- en Vaderdag. Bij deze dagen heeft de commercie een stevige vinger in de pap, dit in tegenstelling tot de complimentendag. Iedereen wordt op deze dag in de gelegenheid gesteld om een complimentje uit te delen, aan een dierbare of wie dan ook een complimentje verdient. Blijft natuurlijk wel de vraag of dat je de rest van het jaar ook wel complimenteus bent. Ik herinner mij een uitspraak van de schrijver Mark Twain die zei: "Ik kan twee maanden leven op een goed compliment." Vind ik persoonlijk wel wat overdreven, maar ik kan er een stuk in meegaan. Een compliment kan voedsel zijn voor geest en lichaam. En laten we eerlijk zijn een compliment uitdelen kost niets, dus probeer het op 1 maart niet 'af te kopen' met een cadeau, in plaats van complimenten. Dat is volgens mij echt niet de bedoeling. Ook zijn complimenten zeker niet bedoeld als ruilhandel. De ander zal dan het compliment met enig wantrouwen in ontvangst nemen. Wanneer iemand zijn waardering dan uitspreekt, zou men kunnen gaan denken dat ze misschien wel iets van je willen. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar is het ook niet zo dat een compliment een belegging is in dienstbaarheid? Daarmee haal je tegoedbonnen binnen. Of denk ik dan teveel aan het eigen belang?

"De diepste menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden", constateerde de Amerikaanse professor en psycholoog William James al aan het begin van de vorige eeuw. Positieve feedback kan, volgens hem, leiden tot een positievere beoordeling door anderen. Wat kan zorgen voor nóg meer complimenten, en niet alleen over het uiterlijk. Dat was ook de aanleiding voor onderzoeksbureau GFK, om onder meer dan 1000 vrouwen en mannen een enquête te houden. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat vrouwen en mannen graag complimenten ontvangen, liever over hun karakter dan over hun uiterlijk.

Kortom, hoogste tijd om elkaar wat vaker, eerlijk te vertellen wat we zo positief van elkaar vinden. Dat mag wat mij betreft het hele jaar, dan kun je het hele jaar genieten van positieve aandacht en waardering.

Meer berichten
Shopbox