De tentoonstelling is nog tot en met 18 maart te bewonderen aan de Citadellaan 7 in Den Bosch, van woensdag tot en met zondag tussen 12.00 en 17.00 uur. De entree bedraagt 3,50 euro.
De tentoonstelling is nog tot en met 18 maart te bewonderen aan de Citadellaan 7 in Den Bosch, van woensdag tot en met zondag tussen 12.00 en 17.00 uur. De entree bedraagt 3,50 euro.

Veelzijdigheid is troef voor Nel van der Maaden

Het mag opvallend genoemd worden. Een kunstenares, geboren in Wijk en Aalburg, die na haar overlijden een tentoonstelling als eerbetoon krijgt. Nel van der Maaden (1928-2012) vult met zo'n 200 kunstwerken het totale Kruithuis in Den Bosch.

door Henk Poelakker

's-Hertogenbosch - Wie dit eeuwenoude pand in het hartje van Den Bosch binnentreedt, waant zich in vroeger tijden. Dikke muren en een diepe gracht beschermden eertijds het zo kostbare kruit dat de soldaten nodig hadden om hun stad te verdedigen. Hier word je als bezoeker omarmt door kunstwerken met heel uitlopende stijlen.

Nel raakte in haar beginjaren in de ban van krijt en houtskool maar toen ze de technieken en het materiaal beheerste om figuratief te tekenen, stapte ze over op iets anders. Die innerlijke onrust, dat telkens zoeken naar een andere stijl is kenmerkend voor alles wat je als toeschouwer te zien krijgt. Een zaal verderop spatten de verfkleuren van het doek, wisselt ze priegelwerk af met wilde streken, grote kwasten hanterend. Een verdieping lager pakt ze je aan de hand richting wandkleden van katoen, sisal en touw. Haar kleurenkennis van de verfperiode komen haar van pas en de manier waarop deze kleden geëxposeerd worden in het Kruithuis, doet je hart gloeien van plezier. Maar de ode aan haar totale oeuvre zou niet compleet zijn als ook niet de experimentele foto's aanschouwd worden. Kleur en herhaling zijn de woorden die opkomen als je langs de werken loopt.

Wie alle ruimtes met knoestige balken heeft willen bezoeken, zou denken dat hier vier of vijf kunstenaars hun kunst tentoonstellen. Niets is minder waar; één kunstenaar switcht in haar leven telkens van stijl. De gedrevenheid van Nel laat zich kennen in de voortdurende zoektocht naar kleur, vorm, techniek en materiaal. Wie cultureel erfgoed wil zien en beleven, wordt in het Kruithuis in Den Bosch niet teleurgesteld.

Meer berichten
Shopbox