Foto: Audrey Tulkens

Historische blunder

Voor wie houdt van het oneindig boerenlaagland, wonen wij in het mooiste gebied ter wereld. Geen bergen of heuvels maar de vlakte van de akkers doorsneden door dorpjes met als hoogste herkenningspunten kerktorens die dezelfde hemel loven waarnaar ze reiken. Een nadeel van dat laagland is dat onze vergezichten bepaald worden door dingen van buitenaf. De Amercentrale en de windmolens bij Hardinxveld-Giessendam door bijna de hele streek te zien en maken van het uitzicht iets monsterlijks. Net als de kerktoren van Gorinchem. En over dat laatste wil ik het hebben vandaag.

Eeuwen geleden was het beeld namelijk anders en keken de boeren en buitenlui van onze omgeving naar de formidabele vestingwerken van Gorinchem. In de volksmond de Blauwe Toren genoemd. Deze vestingwerken zijn later afgebroken om plaats te maken voor nieuwe, modernere, vestingwerken. Maar de funderingen werden begraven en bleven bestaan. Boven die funderingen stond de afgelopen jaren een klein, maar gezellig, cafeetje welke plaats moest maken voor een splinternieuw hotel, Buiten de Waterpoort. De plek waar toeristen van de veerpont af stappen.

Verblind door het snelle geld...

Tijdens de afbraak en het aanleggen van die vestingwerken werden de funderingen van de Blauwe Toren weer blootgelegd en uitgebreid onderzocht. En er leek zelfs meer te kunnen gebeuren. Als overblijfsel van de middeleeuwen, en de verdedigende functie die Gorinchem in de middeleeuwen voerde zouden deze relieken van ooit wellicht bewaard kunnen blijven, zichtbaar gemaakt. Een toeristentrekker waar misschien ook Woudrichem met zijn middeleeuwse aanzicht een graantje van mee kon pikken. De gemeente Gorinchem besliste echter anders; verblind door het snelle geld gaven ze toch toestemming voor de bouw van het hotel. Om het nog erger te maken: de overblijfselen die werklui eeuwen terug hebben aangelegd zouden worden gemangeld om wat meer in het ontwerp te passen. Protesten van historische organisaties waren aan dovemansoren gericht. De gemeente wuift deze weg met de opmerking dat er een archeoloog op de locatie rondloopt die alles stipt in de gaten houdt. Juist. Als het dieselschandaal en de sjoemelsigaret ons iets hebben geleerd is het dat experts zich nooit en nimmer laten omkopen. Vandaar dat dadelijk door deze historische grond palen worden geslagen, muren worden afgezaagd en de toerist, na afloop van deze afbraak, tegen betaling kan kijken wat voor vuils deze cultuurbarbaren hebben aangericht. Want er is beloofd dat de fundering, of wat ervan overblijft, van binnen het hotel zichtbaar zal zijn. Ik kan dus niets anders dan gebrek aan respect opbrengen voor de gemeente Gorinchem hoe het zijn historisch erfgoed en mening van burgers verkwanseld. En verder kan ik alleen maar hopen dat de gemeentewerkers van Altena, wanneer er een ontdekking wordt gedaan, niet reageren als de geldgeile gemeenteambtenaren van de gemeente Gorinchem.

Meer berichten
Shopbox