Hondenleven

door Jules Faber

Ik overweeg om een hond te nemen. "Een hond?", zult u mij vragen. "Waarom geen kat?" Nou, ik heb zelf het idee dat een hond meer ritme geeft in het leven dan een kat. En nu moet u ik ook eerlijk bekennen dat ik onlangs een Zweeds onderzoek heb gelezen over honden en langer leven. "Koop een hond en blijf langer gezond", was de titel van het onderzoeksrapport. Volgens het onderzoek moeten vooral mensen die bang zijn voor de dood een hond nemen. Dit omdat de eigenaren van 'mens beste vriend', minder snel last hebben van hartproblemen en daardoor langer leven. Het was al veel langer bekend dat het bezit van een hond goed is voor de mens. Zo zijn kinderen die met honden opgegroeid zijn minder snel allergisch en verder zorgen honden er mede voor dat mensen die in een slechte bui verkeren, deze wat sneller vergeten. Maar nu verlengen ze, volgens het onderzoek dus ook het leven van de mens. Althans dat concludeerde de universiteit van Uppsala.

Ze analyseerden de gezondheid en levensloop van zo'n drie miljoen Zweden, die tussen de veertig en tachtig jaar oud waren. Opmerkelijk was dus dat uit de cijfers bleek dat de hondenbezitters minder last van hartproblemen hadden. Degene die een hond heeft, ziet zijn risico op een hartaandoening met 11 procent dalen. Als je dan ook nog eens leest dat de 'kans op', maar liefst 20 procent lager is als die mensen iedere avond met de hond een blokje om gaan lopen. Onder alleenstaanden blijkt dit effect nog veel groter te zijn, omdat de hond een stuk eenzaamheid wegneemt. En voor meer sociale contacten zorgen, wat bijdraagt tot een beter leef genot.

Mijn ouders hadden ook een hond, Tippie. Tippie was veel te waaks en daardoor, naar zijn omgeving toe, soms ook weleens te agressief. De mensen waren bang van hem, terwijl het toch een hele lieve hond kon zijn. De druppel die de emmer deed overlopen, was die ene keer toen er een wielrenner, die al op topsnelheid was, voorbij kwam en door Tippie de sloot in geblaft en gegromd werd. Waarna de wielrenner met zijn fiets, half om zijn nek moeizaam uit de sloot kroop en al scheldend en vloekend de kroost van zijn kleding plukte. Tippie droop af met zijn oren in zijn nek, donders goed aanvoelend dat dit foute boel was. Gelukkig mankeerde de wielrenner niets. Over een verminderde kans op hartproblemen gesproken.

Meer berichten
Shopbox